1. Ce se intelege, de obicei, prin „inchisoare”?
2. Ce inchisoare din Paris, simbol al absolutismului regal, a fost luata cu asalt de masele populare la 14 iulie 1789 si demolata in 1790?
3. Cum se numea inchisoarea de maxima securitate din Statele Unite aflata in California, la circa 2 kilometri de coasta San Francisco?
4. Ce poet român (1905-1975) a fost supranumit „Sfântul inchisorilor” datorita anilor petrecuti in temnitele comuniste, fiind publicate postum volumele „Poezii din inchisori”, Canada, 1982 si „Sângele temnitei”, Timisoara, 1992?
5. In care dintre operele lui Giuseppe Verdi eroul, rapit in copilarie de tigani, este aruncat in inchisoare de propriul sau frate si condamnat la moarte, ultimul act petrecându-se in temnita?
6. Ce prozator realist rus a scris cartea autobiografica „Inchisorile mele”?
7. Cine a realizat, in 1994, filmul „Inchisoarea ingerilor” (The Shawshank Redemption)?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „FERESTRE”
1) In general prin fereastra se intelege o deschidere amenajata intr-un perete al unei cladiri, al unui vehicul etc. pentru a permite iluminarea si aerisirea; este un ansamblu format din cercevele si geam. 2) „Palatul cu 365 de ferestre” este numele sub care mai este cunoscut Palatul Episcopal din Oradea, situat in apropierea Catedralei Romano-Catolice, construit intre 1762-1770. 3) „Fereastra Mare” (a Sâmbetei) se ala in Muntii Fagaras. 4) Poezia „La fereastra dinspre mare” a fost scrisa de Mihai Eminescu. 5) Tabloul „Femeie citind o scrisoare la fereastra” poarta semnatura lui Jan Vermeer. 6) Slagarul „Deschid fereastra sa intre cerul” apartine lui Ion Cristinoiu. 7) Filmul „Fereastra secreta” a fost realizat de regizorul David Koepy.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii