1. Cum se numea sotia zeului primaverii din mitologia scandinava, Baldr, zeita personificand gingasia feminina si fidelitatea in dragoste?
2. Cum se numeau, in Roma antica, sarbatorile desfasurate primavara, in lunile aprilie si mai, in cinstea zeitei Flora, protectoarea florilor?
3. Cum se numeste vantul slab, caldut, placut, care bate la noi primavara dinspre sud?
4. Ce mare poet roman (1866-1918) a publicat volumul „Balade si idile”, din care face parte si poezia „Vestitorii primaverii”?
5. Ce sculptor francez (1825-1875) a realizat lucrarea „Triumful Florei”?
6. Ce cunoscut compozitor vienez a compus valsul „Voci de primavara”?
7. Cine a realizat, in 1947, filmul „Primavara”, prima comedie postbelica rusa?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „CHINA”
1) Cu o suprafata de circa 9,6 milioane de kmp, China ocupa locul al treilea pe glob. 2) Cea mai cunoscuta si mai semnificativa constructie din China este „Marele Zid Chinezesc”. 3) Drumul comercial care lega China de Europa, evocat in scrierile chinezesti din secolul al II-lea i.Hr., se numea „Drumul matasii”. 4) Carturarul moldovean care a fost trimis intr-o solie diplomatica in China si a scris „Jurnal de calatorie in China” a fost Nicolae Milescu Spatarul. 5) Li-Tai pe sau Li Po sau Li-Bai este considerat unul dintre cei mai importanti poeti lirici din timpul dinastiei Tang. 6) Muzica operetei „Secretul lui Marco Polo” apartine compozitorului francez Francis Lopez (1916-1995). 7) Filmul „Ultimul imparat” a fost realizat de Bernardo Bertolucci.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii