1. Ce se întelege, de obicei, prin sclavie?
2. Despre care stralucit fabulist al antichitatii grecesti se crede ca a fost sclav, eliberat mai târziu de stapânul sau?
3. Cum se numea conducatorul vestit al rascoalei sclavilor din Imperiul Roman (73-71 î.Hr.), fost gladiator de origine traca?
4. Ce mare sculptor italian a realizat sculpturile: „Sclavul înlantuit” si „Sclavul murind” aflate la Muzeul Luvru din Paris?
5. Ce prozator american (1818-1895) a scris romanul autobiografic „Viata unui sclav american”?
6. In ce opera de Giuseppe Verdi exista „Corul sclavilor evrei”?
7. Cine a realizat, în anul 2013, filmul „12 ani de sclavie”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „APELE NOASTRE”
1) Râul este o apa curgatoare permanenta formata din unirea mai multor pâraie si care se varsa într-un fluviu, în alt râu, într-un lac. 2) In mitologia populara româneasca personajul imaginat ca o femeie protectoare a râurilor se numeste stima. 3) In mitologia greaca nimfele protectoare ale izvoarelor si apelor curgatoare se numeau naiade. 4) Autorul volumului de versuri „Pe Arges în sus” apartine lui Ion Pillat. 5) Muzica operetei „Plutasul de pe Bistrita” a fost compusa de Filaret Barbu (1903-1984). 6) Tabloul „Nud pe malul marii” poarta semnatura lui Nicolae Grigorescu. 7) Filmul „Valurile Dunarii” a fost realizat în regia lui Liviu Ciulei.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii