1. Ce se intelege, de obicei, prin turn?
2. Ce eroina din mitologia greaca a fost inchisa de tatal ei intr-un turn de teama profetiei ca va fi ucisa de nepotul sau, turn inaccesibil oricui in afara de Zeus care a ajuns la tânara printesa sub forma unei ploi de aur?
3. Ce constructie ciclopica din Vechiul Testament a fost inceputa de urmasii lui Noe vrând sa se inalte pâna la cer, dar s-a oprit din cauza faptului ca Dumnezeu le-a incurcat limbile?
4. Ce prozator român (1898-1954) a scris romanul „Turnul Milenei”?
5. Ce mare compozitor italian (1813-1901) este autorul operei „Trubadurul” in care actiunea actului al IV-lea se petrece in fata turnului cetatii Contelui de Luna?
6. Ce pictor rus (1887-1985) a pictat tabloul „Mirii de la Turnul Eiffel”?
7. Cine a realizat filmul „Stapânul inelelor. Cele doua turnuri”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „SOMNUL”
1) Zeul somnului din mitologia greaca se numea Hypnos. 2) „Boala somnului” este transmisa de musca té-té. 3) „Somnoroasa” este numele unei plante erbacee cu flori albe, cu frunzele si fructele acoperite de peri aspri din care se obtine o fiertura care provoaca somn (Laserpitium Prutenicum). 4) Poezia „Somnul” a fost scrisa de Nichita Stanescu. 5) Piesa corala „Somnoroase pasarele” apartine lui Tudor Flondor. 6) Lucrarea intitulata „Somnul ratiunii naste monstri” poarta semnatura lui Francisco de Goya. 7) Filmul românesc „Somnul insulei” a fost realizat in regia lui Mircea Veroiu.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii