Pe numele complet Vittorio Emanuele Ferdinando Maria Gennaro di Savoia, viitorul rege Victor Emanuel al III-lea a fost singurul copil legitim al lui Umberto I al Italiei. Suferind de dizabilitati fizice pronuntate, care l-au obligat toata copilaria sa poarte dispozitive ortopedice, a fost o fire retrasa, complexata – iar statura lui marunta – avea doar 150 cm inaltime – i-a accentuat si mai mult complexele.
In ciuda fizicului fragil, a beneficiat de o educatie militara severa, potrivit traditiei familiale. Pe 29 iulie 1900, când un anarhist i-a asasinat tatal, Victor Emanuel a venit la tron total nepregatit pentru aceasta sarcina.
Urând politica, s-a retras si mai mult in turnul sau de fildes, intervenind doar in perioadele de criza ale natiunii. La inceputul Primului Razboi Mondial, el a ignorat solicitarile guvernului, care pleda pentru neutralitate, si a intrat in conflict, sperând sa recupereze teritoriile italiene aflate sub dominatie austro-ungara.
Dar dezorganizarea si lipsa de echipament a armatei italiene au provocat infrângeri zdrobitoare, generând ulterior un val de proteste si de extremism, in fruntea caruia s-a asezat liderul fascist Benito Mussolini.
Pe 24 octombrie 1922, Mussolini a inceput „marsul asupra Romei”. Fara indoiala ca actiunea sa ar fi fost inabusita in sânge de armata italiana, dar regele a refuzat sa proclame legea martiala si, sub pretextul evitarii unui razboi civil, l-a numit pe liderul fascist prim-ministru.
Suveranul il admira pe Mussolini, dar sentimentul nu era reciproc. Pe toata perioada dictaturii fasciste, Victor Emanuel nu a facut nimic pentru a impiedica excesele „camasilor negre”, ba chiar s-a impaunat cu titlurile de „imparat al Etiopiei” si „rege al albanezilor”.
Singurul gest de curaj a fost facut de rege pe 25 iulie 1943, când a ordonat demiterea si arestarea lui Mussolini, chiar in palatul regal. Dupa razboi, noul guvern italian a organizat un referendum, la care 52% dintre italieni au votat pentru instaurarea republicii si exilarea tuturor membrilor casei de Savoia din tara.
Retras in Egipt, re-gele a murit aici, de congestie pulmonara, pe 28 decembrie 1947, fiind ingropat la catedrala Sfânta Ecaterina din Alexandria, apoi reinhumat la Sanctuarul de la Vicoforte, pe 17 decembrie 2017.
GABRIEL TUDOR
Comentarii