• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 12 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 12 septembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Specialistii in arome

Specialistii in arome

15 septembrie 2010
in Glob
A A

Putini dintre noi stiu cum este creat si structurat un parfum. Are parfumul o …inima? In industria de parfumuri se sustine ca acesta este viu. Aroma caracteristica fiecarui parfum e supranumita „inima” lui. Ea poate contine nuante calde, florale, care încep sa se simta dupa abia 20 de minute de la pulverizare si pot persista aproape o ora. Parfumul este ultimul detaliu dintr-o toaleta eleganta si stilata.

Miresme complexe

 Daca oamenii recunosc doar patru gusturi de baza – dulce, acru, amar si sarat –, ei bine, mucoasa olfactiva este mult mai dezvoltata. Ea are aproximativ 350 de receptori olfactivi diferiti. Se presupune ca numai moleculele specifice de arome pot fi identificate de acesti receptori care stimuleaza senzatia în creier. Aromele puternice si complexe activeaza simultan un numar destul de mare de receptori, în acest timp amplificându-se multitudinea de mirosuri perceptibile. Stiti câte miresme poate distinge un nas fin? Peste 10.000!!!

Parfumurile sintetice la întrecere cu cele naturale

 Secole de-a rândul, creatorii de parfumuri au fost nevoiti sa se foloseasca exclusiv de componente naturale, multe dintre ele gasindu-se foarte rar. Cercetarile în domeniu au trezit mult interes altfel ca s-a trecut la parfumurile sintetice odata cu fabricarea vaniliei (1874) si a moscului (1888). Din 1930 Badische Anilin und Soda Fabrik (BASF) a început sa produca parfumuri cu alcool feniletilic, o substanta identic-naturala din uleiul de trandafir cu miros de lemn de trandafir si petale de trandafir.

Anii au trecut, cercetarile în aceasta directie au continuat si, prin anul 1960, aceeasi companie a adoptat ca baza pentru productia de vitamine si arome chimice citralul. Un compus cu aroma placuta de lamâie si cu deosebite calitati anti-microbiene. Imediat a fost folosit în industria producatoare de parfumuri, în sintetizarea vitaminei A, a ionului si methyliononului, cu scopul de a fortifica uleiul natural de lamâie si chiar pentru a masca mirosul fumului. În prezent, pe plan mondial exista aproximativ 3000 de arome produse pe cale sintetica.

Citralul sintetic, echivalentul corespondentilor naturali?

 Aproape toate cremele, detergentii, sampoanele aflate pe piata, pentru a capata un miros placut, necesita cantitati reduse de compusi aromatici fini. Unul dintre acestia este citralul. Pentru ca întotdeauna oamenii vor avea nevoie de produse pentru baie sau pentru spalat, producatorii citralului (BASF din Germania) s-au gândit sa intensifice cercetarile astfel ca s-a ajuns ca pe lânga aromele din familia citralului sa fie create si altele, cum ar fi, de exemplu, oxidul de trandafir, o componenta a aromei de trandafir utilizat si ca „intensificator de aroma”.

 Citralul sintetic nu reda doar mireasma de citrice. Prin unele modificari aduse structurii moleculare, cercetatorii de la BASF au obtinut miresme florale (linalolul, care miroase a lavanda si geraniolul, care miroase a trandafir). „Aceste miresme florale au structuri moleculare foarte asemanatoare. Toate trei au structura identica, formata din zece atomi de carbon, si, ca o caracteristica speciala, un atom de oxigen. Diferenta majora este reprezentata de pozitia exacta si de tipul de legatura ale oxigenului” avea sa explice doctorul Klaus Ebel, manager de cercetare în cadrul BASF.

Din punct de vedere chimic, aceste arome reprezinta exact echivalentul corespondentilor naturali. Nici cel mai fin nas nu poate detecta diferenta dintre cel natural si cel sintetic. Aromele sintetice, identice cu cele naturale au avantajul ca se vor putea produce în cantitati necesare pentru industria de parfumuri la un pret acceptabil. Si totusi, specialistii în arome îsi folosesc nasul la maxim pentru fiecare amestec de ingrediente parfumate înainte de a fi trimise pe piata.  Pâna la urma, dupa cum afirma chiar Alfred ten Haaf, specialist în evaluare senzoriala din cadrul Laboratorului analitic central al BASF, nici o analiza gaz-cromatografica din lume nu se poate compara cu rafinamentul nasului uman.

N. FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Palatul din Buhara

Urmatorul Articol

Zacusca de somn

Articole Similare

Glob

Dronele colecteaza deseurile

7 septembrie 2025

Versantii Everestului sunt atât de poluati încât uneori sunt descrisi drept groapa...

Glob

Biserica mutata pe roti

1 septembrie 2025

Magnifica biserica din lemn rosu din Kiruna, considerata una dintre cele mai...

Glob

Epave descoperite în Carolina de Nord

25 august 2025

Arheologii au localizat epavele a patru vase din secolul al XVIII-lea în...

Glob

Scrierea femeilor

18 august 2025

O profesoara traseaza cu delicatete cu o pensula, într-un atelier din provincia...

Glob

Leii „domestici” suprapopuleaza Thailanda

11 august 2025

Populatia de lei în captivitate a explodat în ultimii ani în Thailanda,...

Glob

Misterele vremii spatiale

11 august 2025

Imagini fara precedent ale Soarelui, obtinute de sonda solara Parker, apartinând NASA,...

Urmatorul Articol

Zacusca de somn

Galuste cu prune

Ten stralucitor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

4 septembrie 476 – Detronarea împaratului roman, Romulus Augustulus

7 septembrie 2025

Anul 476 este considerat de multi istorici drept momentul în care s-a...

Citeste mai departe
Blitz

Jamie Lee Curtis – o actrita pentru toate anotimpurile

7 septembrie 2025

Cu un zâmbet inconfundabil si o energie care umple ecranul, Jamie Lee...

Citeste mai departe
Blitz

Festivalul scrisorilor

7 septembrie 2025

Cea de-a V-a editie a Festivalului Scrisorilor se va desfasura în luna...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Surprinzatorul pepene verde

7 septembrie 2025

Aparut în publicatia Nutrients, un studiu american a relevat faptul ca persoanele...

Citeste mai departe
Femina Club

Gaina rasol

7 septembrie 2025

1 gaina, 23 litri apa, zarzavat de supa, o ceapa, 10 cartofi,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 8-14 septembrie 2025

7 septembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Este momentul prielnic pentru a stabili ce este mai important...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.