Un nume nou, al unei duble boli foarte cunoscute, ne dau fiori cu privire la reperele cotidiene ale sanatatii noastre, cu atat mai mult cu cat specialistii vorbesc chiar despre o epidemie la nivel mondial. Se cheama diabezitate si nu e greu sa ne dam seama ca ea reuneste diabetul si obezitatea, in conditiile in care astazi diabetul reprezinta complicatia obezitatii cea mai raspandita de pe glob. Cea dintai maladie mentionata constituie una dintre primele cinci cauze de mortalitate in numeroase tari occidentale, iar peste 75% din riscurile atribuite acesteia rezulta din obezitate.
Problema este asadar cat se poate de reala si deloc recenta, doar denumirea este noua. De mai multi ani expertii se refera la progresia supraponderalitatii si a obezitatii ca epidemie. Totodata, se constata o crestere a diabetului de tip 2 (diabet zaharat): in lume, peste 150 de milioane de persoane sufera de diabet, din care mai mult de 90% sunt cazuri de diabet zaharat. Nici perspectivele nu sunt deloc optimiste, cele mai recente estimari aratand o dublare a cifrelor peste numai 25 de ani! E foarte semnificativ si amanuntul ca primele vizate in acest sens sunt tarile dezvoltate si abia apoi cele in curs de dezvoltare, ceea ce spune aproape totul despre calitatea hranei si a regimului de viata promovate pe toate canalele informatice.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul deceselor atribuite diabetului a fost initial estimat la putin peste 800.000, dar se stie de mult timp ca aceste cifre au fost puternic subevaluate. In realitate, ar trebui sa vorbim despre circa 4 milioane de decese pe an, adica nu mai putin de 9% din mortalitatea totala. De asemenea, nu trebuie neglijat nici faptul ca aceasta maladie tacuta duce frecvent la complicatii grave, precum bolile cardiovasculare, cecitatea, amputarea de membre etc. Ideea masurilor preventive nu trebuie privita nici in acest caz ca un cliseu menit sa aduca pe tapet aceleasi masuri igienico-sanitare cunoscute in aproape orice boala.
Pentru prevenirea diabetului de tip 2, principala arma se refera la schimbarea modului de viata, cu focalizare pe un regim echilibrat si practicand in mod regulat activitati fizice. In plus, asemenea masuri simple ofera avantaje suplimentare, care depasesc aria strict legata de diabet: reducerea obezitatii, scaderea nivelului tensiunii arteriale, diminuarea valorilor colesterolului si imbunatatirea calitatii vietii. In SUA, unde acest fenomen a capatat o amploare deosebita, se incearca abordarea sa si mai de timpuriu. Noua strategie: detectarea cazurilor de pre-diabet, ceea ce corespunde unui nivel al glucozei in sange usor peste valorile superioare normale, dar care prezinta risc sigur de a evolua catre un diabet veritabil, daca nu se iau masurile de rigoare pentru schimbarea deprinderilor de viata. Aceste masuri pot determina persoana vizata sa devina constienta de boala sa, mai ales daca pana in momentul respectiv a ignorat-o. Una dintre primele masuri de depistare precoce este masurarea mai frecventa a glicemiei.
Desi masurile profilactice sunt cunoscute, situatia continua sa se agraveze, un element de mare teama in plus fiind acela ca obezitatea si diabetul afecteaza din ce in ce mai numerosi tineri. Mai mult decat atat, diabetul de tip 2 a fost depistat si prezentat ca atare, pentru prima data, la copii din SUA si Marea Britanie, anchetele epidemiologice relevand aparitia sa si in alte tari de pe planeta. Insa nici aici lucrurile nu stau deloc bine, in sensul ca lipsesc programe adecvate si eficiente prin care sa se evalueze amploarea fenomenului, ceea ce inseamna, implicit, inexistenta masurilor necesare combaterii lui si de adoptare a unor regimuri de hranire corespunzatoare. Pentru ca, asa cum spune si un proverb tibetan, "omul isi sapa groapa cu gura". Iar in ultimele decenii o face cu o stranie pornire ce pare mai degraba sinucigasa…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii