• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Poliartrita reumatoida cea mai frecventa cauza de handicap motor

Poliartrita reumatoida cea mai frecventa cauza de handicap motor

8 martie 2001
in Consultatii fara plata
A A

           Poliartrita reumatoida constituie reumatismul inflamator cel mai frecvent, aceasta forma de boala afectând aproximativ 1 la suta din populatia României, adica în jur de 230000 de persoane. Severitatea bolii este indiscutabila de vreme ce peste 5o la suta din persoanele atinse de poliartrita reumatoida sunt nevoite sa-si înceteze activitatea profesionala în primii 5 ani de boala, iar la 10 la suta din cazuri apare o invaliditate grava în primii doi ani de evolutie a maladiei.

           Poliartrita reumatoida constituie reumatismul inflamator cel mai frecvent, aceasta forma de boala afectând aproximativ 1 la suta din populatia României, adica în jur de 230000 de persoane. Severitatea bolii este indiscutabila de vreme ce peste 5o la suta din persoanele atinse de poliartrita reumatoida sunt nevoite sa-si înceteze activitatea profesionala în primii 5 ani de boala, iar la 10 la suta din cazuri apare o invaliditate grava în primii doi ani de evolutie a maladiei. Totodata, aparitia unor leziuni viscerale este responsabila de scurtarea duratei medii de viata cu 5 pâna la 10 ani. Sunt suficiente motive ca poliartrita reumatoida sa fie considerata o problema majora medicala si sociala. Poliartrita reumatoida este o maladie autoimuna care afecteaza tesutul conjunctiv (genereaza leziuni severe îndeosebi la nivelul articulatiilor, al cartilagiilor dintre oase), cauza fiind însa înca necunoscuta de stiinta medicinii. Majoritatea pacientilor prezinta o evolutie cronica fluctuanta a bolii care, netratata, permite distrugerea progresiva si rapida a articulatiilor, deformarea acestora, scaderea gradului lor de functionalitate si chiar reducerea sperantei de viata.
           În sociatatea contemporana, poliartrita reumatoida reprezinta cea mai frecventa cauza de handicap motor, cu potential vindecabil numai în cazul aplicarii unui tratament precoce si adecvat. În ceea ce priveste costurile socio-economice pe care le genereaza boala sunt impresionante; cheltuielile generate de diferite complicatii ale bolii, spitalizare, interventii chirurgicale, incapacitatea de munca instalata în cele mai multe cazuri depasesc cu mult costurile determinate de consultatiile medicale si tratamentul intensiv al cazurilor incipiente, ceea ce subliniaza cât de importante sunt profilaxia si tratamentul precoce fata de cel tardiv.
           Boala afecteaza cu predilectie sexul feminin, statisticile dovedind ca numarul femeilor cu poliartrita reumatoida este de trei ori mai mare decât cel al barbatilor. Desi se poate întâlni la orice vârsta, incidenta maxima a debutului bolii se situeaza între 40 si 60 de ani.
          
          O maladie polifactoriala
          
           Cauza care genereaza poliartrita reumatoida nu e cunoscuta, dar se considera ca boala e favorizata de factori genetici, imunologici, hormonali, psihologici si de mediu. Ipoteza unanim acceptata în prezent de comunitatea stiintifica este ca în cazul unei persoane cu o anumita predispozitie genetica, interventia unui factor de mediu (cel mai probabil de tip infectios) este capabila sa declanseze boala, care apoi este autoîntretinuta de mecanismele imunitare în modularea carora intervin si alti factori specifici organismului respectiv (hormonali, neuropsihici etc.).
          
           O boala cu doua fete
          
           Poliartrita reumatoida este o maladie cu doua fete: un aspect articular si un aspect sistemic. La nivel articular boala produce eroziuni ale cartilagiilor si oaselor implicate în sistemul articulatiilor, precum si osteoporoza. Boala induce o modificare (alterare) a biomecanicii articulare, care se accentueaza pe masura instalarii distructiilor articulare si a îngustarii spatiului articular, fiind completa în formele severe ale poliartritei reumatoide în care apar anchilozarile articulare. Efectele sistemice sunt reprezentate de noduli reumatoizi, afectarea organelor interne, hipotrofie musculara, osteoporoza, pierderea masiva în greutate.
          
           Program terapeutic complex
          
           Mult timp poliartrita reumatoida a fost considerata o afectiune benigna (cu prognostic bun), dar în prezent aceasta este recunoscuta ca o boala severa, autoîntretinuta de organism si progresiva, care induce leziuni osteoarticulare importante, cu deficit functional si pierderea capacitatii de munca, asociindu-se cu reducerea sperantei de viata. Din nefericire, în ciuda progreselor majore din domeniul terapiei, pâna în prezent nu se cunoaste nici un remediu suta la suta eficient, dupa cum nu sunt disponibile nici metode profilactice. Tratamentul optim al bolii necesita un diagnostic precoce, precum si aplicarea la timp a masurilor care reduc probabilitatea leziunilor articulare ireversibile. De aceea este necesara precizarea corecta a diagnosticului (e drept, adesea foarte dificil în stadiile incipiente), urmata de evaluarea periodica a bolii, a eficientei programului terapeutic si a toxicitatii medicamentoase, cu revizuirea schemei de tratament în functie de rezultatul acestor evaluari.
           Desi e demonstrat ca pacientii cu poliartrita reumatismala activa au o probabilitate de peste 70 la suta de a dezvolta eroziuni sau leziuni articulare în primii doi ani de la debutul bolii, e de asemenea demonstrat ca aplicarea timpurie a unui tratament precoce si agresiv poate sa amelioreze evolutia în timp a bolii.
          
          Un medicament „speranta”
          
           În cadrul celui de-al VII-lea Congres National de Reumatologie, cu participare internationala, desfasurat în septembrie anul trecut la Mamaia, s-au anuntat metode noi de tratament, de mare interes bucurându-se un anticorp monoclonal, numit Infliximab (Remicade r), indicat îndeosebi pacientilor cu forme severe ale bolii, care nu au raspuns la tratamentele clasice, corect administrate. Utilizarea acestui produs medicamentos la bolnavii cu forme grave de poliartrita reumatoida a evidentiat ameliorarea rapida si importanta a durerii si inflamatiei articulare si, implicit, o îmbunatatire substantiala a calitatii vietii pacientilor. Medicamentul este disponibil si în tara noastra.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Galuste din brânza

Urmatorul Articol

Musaca de macaroane cu carne de vaca

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Musaca de macaroane cu carne de vaca

Crochete din carne cu legume

Chiftelute aperitiv

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.