• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Reconstituirea bucatariei romane

Reconstituirea bucatariei romane

15 noiembrie 2013
in Minuni ale lumii
A A

Panzele maestrilor din Evul Mediu sau din perioada Renasterii care ilustreaza mesele imbelsugate, cu delicatese aranjate cu rafinament, ale suveranilor, inaltilor prelati, nobililor etc., din Antichitate sau din Evul Mediu, au incitat mereu opinia publica. Cum erau pregatite preparatele puse pe mesele celor avuti din diverse popoare antice? Ale persilor, egiptenilor etc. Dar ale romanilor? In lucrarea De recoquinaria scrisa de gastronomul roman Apicius, diversele texte ale agronomilor, cronicarilor si informatiile furnizate de descoperiri arheologice (picturi, mozaicuri etc.) au incitat si numerosi specialisti care au incercat sa reconstituie bucataria romana in care apare frecvent sosul garum, despre care am mai vorbit (maruntaie de peste macerat indelung in saramura).

 O echipa de arheologi si gastronomi francezi a studiat timp de 10 ani numeroase documente pentru a intra in culisele bucatariei romane publicand zeci de retete, inclusiv cele ale lui Apicus, insotite de comentarii, istorioare, intr-o carte intitulata "Bucataria romana". Nu inainte de a testa fiecare reteta cu speranta ca vor reusi sa redea gustul autentic, cel de altadata. Ceea ce era problematic intrucat gustul carnii si al legumelor de altadata nu este identic cu cel de azi. Pe de alta parte, pentru a conferi carnii animalelor de crescatorie (pui, rate, porci etc.) o savoare deosebita, romanii le indopau cu fructe deshidratate. De retinut faptul ca romanii incepeau, de obicei, mesele cu oua preparate in diverse moduri (in special, rascoapte) si le incheiau cu mere.

 Va prezentam cateva dintre preparatele pe care le-au reprodus:

 – Sos de stridii, cu patrunjel, menta, piper, cumin, ulei de masline, miere, otet, garum, galbenusuri, toate amestecate pe foc.

 – Placinta cu sparanghel, garum, vin alb, ciuperci, frunze proaspete de coriandru, leustean, cimbru, oua, ulei (evident, piper, sare) lasata in cuptor cam 40 de minute.

 – Masline macerate in must de struguri caruia i s-a oprit procesul de fierbere.

 – Sos pe baza de leustean (zdrobit in mojar), stafide, branza moale, proaspata, ulei, mere, must sau suc de fructe, garum, diverse condimente. Peste sos erau puse frunze de menta, leustean, muguri de pin, stafide.

 – Piure de sparanghel cu oua batute, ulei de masline si garum, totul fiind lasat pe foc cateva minute.

 – Pui rumenit, asezonat cu sos pe baza de supa de vanat, vin si legume fierte si pasate.

 – Branzeturi aromatizate cu mirodenii.

 – Carne marinata in sos de smochine deshidratate, cu un strat de aluat si lasat in cuptor.

 – Pui prajit in baie de ulei, servit cu legume calite (in special praz), sos garum, si un altul din ulei, apa, vin, frunze de coriandru, praz, marar, cimbru, diverse plante aromatice si condimente.

 – Curmale umplute cu nuci, miere si seminte prajite.

 – Placinte umplute cu jambon de porc desarat, fiert in apa cu vin, frunze de dafin, smochine. Carnea maruntita, invaluita in aluat crestat deasupra era data la cuptor.

 Specialistii francezi au urmat in timp "traseul" acestei mosteniri gastronomice abandonata in cea mai mare parte incepand cu secolul al XV-lea cand gusturile au inceput sa se schimbe, mai ales dupa inventarea de noi retete cu noi produse, mirodenii aduse de Lumea Noua, din tarile tropicale etc. Unele retete mentionate de Apicius se regasesc si azi in bucataria mediteraneana, in special.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Inima si rinichii un „cuplu” uneori fatal

Urmatorul Articol

Cupidon, personaj enigmatic

Articole Similare

Minuni ale lumii

Când au ajuns primii oameni în America?

7 iulie 2025

Vârsta unor urme de pasi umani conservati în Parcul National White Sands...

Minuni ale lumii

Oamenii tufisurilor

30 iunie 2025

Un trib alcatuit din aproximativ o mie de membri, identificat ca o...

Minuni ale lumii

Arhitectura biomimetica

23 iunie 2025

Nenumaratele inventii ce au propulsat civilizatia umana pe culmi superioare de progres...

Minuni ale lumii

Maestrii preistorici ai focului

16 iunie 2025

Dincolo de aparitia în sine a omului, evenimentul cel mai important pentru...

Minuni ale lumii

Orasul scufundat

9 iunie 2025

„Insula pierduta” sau subcontinentul misterios din Atlantic, Atlantida, precum si fabuloasa civilizatie...

Minuni ale lumii

Labirintul credintei

2 iunie 2025

Timp de cel putin 3.500 de ani labirinturile au fost folosite într-o...

Urmatorul Articol

Cupidon, personaj enigmatic

Castelul Highclere

Alte cateva "Venetii" de pe Terra

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.