• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 22 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 22 octombrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Reconstituirea bucatariei romane

Reconstituirea bucatariei romane

15 noiembrie 2013
in Minuni ale lumii
A A

Panzele maestrilor din Evul Mediu sau din perioada Renasterii care ilustreaza mesele imbelsugate, cu delicatese aranjate cu rafinament, ale suveranilor, inaltilor prelati, nobililor etc., din Antichitate sau din Evul Mediu, au incitat mereu opinia publica. Cum erau pregatite preparatele puse pe mesele celor avuti din diverse popoare antice? Ale persilor, egiptenilor etc. Dar ale romanilor? In lucrarea De recoquinaria scrisa de gastronomul roman Apicius, diversele texte ale agronomilor, cronicarilor si informatiile furnizate de descoperiri arheologice (picturi, mozaicuri etc.) au incitat si numerosi specialisti care au incercat sa reconstituie bucataria romana in care apare frecvent sosul garum, despre care am mai vorbit (maruntaie de peste macerat indelung in saramura).

 O echipa de arheologi si gastronomi francezi a studiat timp de 10 ani numeroase documente pentru a intra in culisele bucatariei romane publicand zeci de retete, inclusiv cele ale lui Apicus, insotite de comentarii, istorioare, intr-o carte intitulata "Bucataria romana". Nu inainte de a testa fiecare reteta cu speranta ca vor reusi sa redea gustul autentic, cel de altadata. Ceea ce era problematic intrucat gustul carnii si al legumelor de altadata nu este identic cu cel de azi. Pe de alta parte, pentru a conferi carnii animalelor de crescatorie (pui, rate, porci etc.) o savoare deosebita, romanii le indopau cu fructe deshidratate. De retinut faptul ca romanii incepeau, de obicei, mesele cu oua preparate in diverse moduri (in special, rascoapte) si le incheiau cu mere.

 Va prezentam cateva dintre preparatele pe care le-au reprodus:

 – Sos de stridii, cu patrunjel, menta, piper, cumin, ulei de masline, miere, otet, garum, galbenusuri, toate amestecate pe foc.

 – Placinta cu sparanghel, garum, vin alb, ciuperci, frunze proaspete de coriandru, leustean, cimbru, oua, ulei (evident, piper, sare) lasata in cuptor cam 40 de minute.

 – Masline macerate in must de struguri caruia i s-a oprit procesul de fierbere.

 – Sos pe baza de leustean (zdrobit in mojar), stafide, branza moale, proaspata, ulei, mere, must sau suc de fructe, garum, diverse condimente. Peste sos erau puse frunze de menta, leustean, muguri de pin, stafide.

 – Piure de sparanghel cu oua batute, ulei de masline si garum, totul fiind lasat pe foc cateva minute.

 – Pui rumenit, asezonat cu sos pe baza de supa de vanat, vin si legume fierte si pasate.

 – Branzeturi aromatizate cu mirodenii.

 – Carne marinata in sos de smochine deshidratate, cu un strat de aluat si lasat in cuptor.

 – Pui prajit in baie de ulei, servit cu legume calite (in special praz), sos garum, si un altul din ulei, apa, vin, frunze de coriandru, praz, marar, cimbru, diverse plante aromatice si condimente.

 – Curmale umplute cu nuci, miere si seminte prajite.

 – Placinte umplute cu jambon de porc desarat, fiert in apa cu vin, frunze de dafin, smochine. Carnea maruntita, invaluita in aluat crestat deasupra era data la cuptor.

 Specialistii francezi au urmat in timp "traseul" acestei mosteniri gastronomice abandonata in cea mai mare parte incepand cu secolul al XV-lea cand gusturile au inceput sa se schimbe, mai ales dupa inventarea de noi retete cu noi produse, mirodenii aduse de Lumea Noua, din tarile tropicale etc. Unele retete mentionate de Apicius se regasesc si azi in bucataria mediteraneana, in special.

DORIN MARAN

ShareTweet
Articolul precedent

Inima si rinichii un „cuplu” uneori fatal

Urmatorul Articol

Cupidon, personaj enigmatic

Articole Similare

Minuni ale lumii

Oaza de munte

15 octombrie 2025

Notiunea de oaza sugereaza implicit o „insula” de viata, vegetatie si mai...

Minuni ale lumii

Bijuterie atemporala

6 octombrie 2025

Eternitatea nu poate fi masurata, este de fapt o notiune abstracta, însa...

Minuni ale lumii

Strazi pentru o singura persoana

29 septembrie 2025

Infrastructura a devenit unul dintre aributele definitorii ale civilizatiei, iar dezvoltarea elementelor...

Minuni ale lumii

Paradisul de piatra

23 septembrie 2025

Lumea basmelor nu este alcatuita doar din cuvinte maiestrite si din vise,...

Minuni ale lumii

Anticul cadran solar al Iranului

17 septembrie 2025

Vechea Persie – Iranul de astazi – pastreaza din abundenta monumente istorice...

Minuni ale lumii

A opta minune a lumii antice

7 septembrie 2025

Asia Mica poate fi considerata nu doar „depozitara” unora dintre cele mai...

Urmatorul Articol

Cupidon, personaj enigmatic

Castelul Highclere

Alte cateva "Venetii" de pe Terra

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

9 octombrie 1859 – S-a nascut Alfred Dreyfus, victima celei mai mari erori judiciare

15 octombrie 2025

Alfred Dreyfus a fost un ofiter francez de origine evreiasca, cunoscut în...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai palpitante filme despre supravietuire

15 octombrie 2025

Filmele de supravietuire au fascinat dintotdeauna publicul prin povestiri intense despre lupta...

Citeste mai departe
Blitz

Obiecte cu poveste

15 octombrie 2025

O parte esentiala a patrimoniului etnografic, teascurile pentru presat struguri vor putea...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Citeste mai departe
Femina Club

In atentie decolteul si gâtul

15 octombrie 2025

Preocupate excesiv de aspectul obrazului, uitam adesea ca decolteul si gâtul au...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu ciuperci

15 octombrie 2025

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.