Devenita legendara pentru atmosfera tipic venetiana, cetatea italiana Venetia, foarte populara la nivel mondial, are, dupa cum veti putea descoperi in randurile de mai jos, redutabile concurente. Amsterdam – orasul serbarilor "plutitoare". Capitala Olandei, cunoscuta mai ales pentru arhitectura deosebita se poate spune ca este atractiva si pentru canalele ce traverseaza orasul. Are peste 1200 de poduri (mai multe decat Venetia) iar casele plutitoare ridicate pe canale si petrecerile organizate de localnici pe propriile ambarcatiuni au transformat Amsterdamul intr-o adevarata citadela a bucuriei.
O plimbare cu barca pe canalele orasului ofera o perspectiva diferita asupra arhitecturii si a portului ce-l deserveste, iar pe timpul iernii, cand apa ingheata suficient, un imens patinoar isi "deschide" portile pe canale. Pe 30 aprilie, de Ziua Reginei (ziua nationala a Olandei), barcile se lanseaza la apa iar canalele devin neincapatoare pentru petrecerile "plutitoare".
Bruges – locatia sculpturilor de gheata
Mic dar stilat, orasul Bruges din Belgia a ramas neschimbat de-a lungul timpului, cladirile construite inca din Evul Mediu pastrandu-se intacte. Din acest motiv, poate, centrul orasului a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO. Traversat de stradute si canale bordate de cladiri gotice impresionante, pe care daca vrei sa le vizitezi interiorul esti obligat sa "mergi" pe apa, Bruges este si orasul in care, de la finalul lunii noiembrie si pana in ianuarie, are loc festivalul sculpturilor in gheata. Centrul este dominat de turnul Belfort, devenit reper al micului si cochetului oras belgian, unde se gaseste un canillon, (instrument format din 48 de clopote), unde, din cand in cand are loc un concert sustinut de putinii specialisti ce mai exista in lume ce pot canta la acest instrument destul de complex.
Hamburg – orasul "verde"
Asezat la varsarea raurilor Alster si Bill in fluviul Elba, cea de-a doua asezare ca marime a Germaniei si, in acelasi timp, cel mai mare port al tarii si al treilea din Europa, Hamburg este traversat de nenumarate canale. De altfel, este renumit pentru cele 2302 poduri, fiind cunoscut ca orasul cu cele mai multe poduri din Europa (mai multe decat Venetia si Amsterdam la un loc), cel mai vechi datand din 1633. O plimbare cu barca pe lacul Alster din centrul orasului ofera o perspectiva fascinanta a obiectivelor aflate in apropiere.
Sankt Petersburg – orasul Noptilor Albe
Strabatut de peste 1000 de poduri, dintre care 342 sunt de dimensiuni mari, Sankt Petersburg este orasul unde se intinde canalul Griboedov, construit in 1739 si este traversat de 21 de poduri. Acesta strabate centrul orasului si ofera o priveliste incantatoare asupra Bisericii Mantuitorului Insangerat, ridicata pe locul unde a fost asasinat tarul Alexandru al II-lea. Un alt canal renumit este Canalul de Iarna, construit pe la 1718, a carui lungime nu depaseste 228 m (fiind poate cel mai scurt din oras), insa atmosfera deosebit de pitoreasca ii este data de arcul ce leaga Muzeul Ermitaj de Teatrul Ermitaj.
Dintre cele 1000 de poduri existente, 22 sunt basculante, acestea, in perioada de navigatie putandu-se retrage pentru ca navele cargo si petrolierele sa poata traversa canalul. Plimbarile cu barca pe canale ofera posibilitatea de-a vedea multe cladiri monument al orasului: Fortareata Sfintii Petru si Pavel, Palatul de Iarna, Gradina de Vara, Campul lui Marte, Podul Trinitatii sau Podul Anicikov. Pe la sfarsitul lunii iunie, Sankt-Petersburg este orasul unde soarele rasare la 04,35 si apune la 23,35, ramanand mereu la orizont. Pe toata aceasta perioada, cerul orasului este luminat avand loc celebrele Nopti Albe cand se pot face plimbari cu barcile, traind o experienta unica, poate.
Numite ca fiind alte "Venetii" de pe Terra, mai sunt si orasele Stockholm (Suedia), Suzhou (China), orasul strabatut de Marele Canal lung de 1776 km (cel mai lung din lume), Udaipur (India) si Giethoorn (Olanda) – un satuc fara strazi ce poate fi vazut doar din Barca Soaptelor.
IOANA FLORIA
Comentarii