Se spune ca boala nu ocoleste pe nimeni, dar poate fi ea ocolita printr-un regim de viata echilibrat, cu referire in primul rand la dieta. Mancati cinci portii de fructe si legume cat mai colorate in fiecare zi si cel mult 500 de grame de carne rosie pe saptamana. O alimentatie bazata mai mult pe legume si fructe si saraca in carne de vita sau porc va ajuta sa evitati cancerul, potrivit recomandarilor medicilor specialisti in prevenirea acestei grave maladii. O alta recomandare in acelasi sens este sa evitati pe cat posibil alcoolul. Daca nu vreti sa renuntati cu totul la alcool si la carne, medicii va sfatuiesc sa nu consumati mai mult de 500 de grame de carne rosie pe saptamana si mai mult de 250 ml de vin pe zi.
Fructele si legumele contin multe vitamine, minerale si fitochimicale care previn deteriorarea celulelor din organism. Astfel, ele contin 100.000 de fitochimicale (cum mentionam mai sus, ideal este sa le consumati pe cele mai colorate). Acestea includ si o cantitate mare de fibre care ajuta sistemul digestiv sa functioneze normal, fenomen ce reduce riscul de a dezvolta cancer la intestine sau de esofag. Consumati cinci portii de fructe pe zi, dar medicii recomanda sa nu beti mai mult de un pahar de suc natural, deoarece contine mult zahar. O portie de fructe sau legume poate insemna doua kiwi, o banana medie, o felie de pepene galben, trei linguri de varza sau de morcovi taiati in cuburi sau o ceapa.
Si pestele reprezinta o alegere buna pentru prevenirea cancerului si ar trebui consumat in mod regulat. Unele studii au aratat ca pestele va poate proteja de cancerul la intestine. In acelasi timp, una dintre recomandarile cele mai importante este sa limitati consumul de carne rosie si de carne procesata, precum pastrama, baconul, salamul sau sunca.
Ca sa reduceti riscul de cancer, specialistii va sfatuiesc sa consumati maximum 500 de grame de carne rosie pe saptamana. De exemplu, intr-o saptamana puteti consuma 40 de grame de musaca de cartofi cu miel, 50 de grame de carne de vita si pui inabusit, 50 de grame de miel si fasole, 60 de grame de carne de porc si legume, 50 de grame de ardei umpluti cu legume si carne de porc si 80 de grame de carne de vita si legume.
Daca mancati pizza, nu puneti in ea salam sau sosuri, ci legume coapte, oua, carne de pui sau masline. De asemenea – maximum 250 ml de vin pe zi pentru barbati. Hamburgerii, ciocolata cu lapte, biscuitii digestivi, untul si produsele gen chips sunt alimente cu multe grasimi sau cu adaos de zahar. Painea, carnea macra, cea de pui si de peste sunt alimente cu densitate energetica medie. Acestea contin in medie 100-225 de kilocalorii la 100 de grame. Cerealele si legumele contin in jur de 60-150 de kilocalorii la 100 de grame. Majoritatea legumelor, fructelor si radacinoaselor au intre 10 si 100 de kilocalorii la 100 de grame.
Consumul de alcool creste riscul de cancer la gat, esofag, san, ficat sau intestine. Barbatii care nu pot renunta la alcool pot bea – fara riscuri neaparat majore maximum doua portii pe zi, iar femeile cel mult una. O portie inseamna 25 ml de spirtoase, precum votca sau whisky, sau 125 ml de vin. O dieta echilibrata ar trebui sa fie suficienta si sa nu mai aveti nevoie de suplimente nutritive. Totusi, femeile care vor sa conceapa un copil ar trebui sa ia 400 mcg de acid folic, pana in saptamana a 12-a de sarcina. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa consume suplimente cu vitamina D si, daca este cazul, suplimente cu fier. In tara noastra, in medie, in fiecare an apar peste 55.000 de noi cazuri, din care aproximativ 160 la pacienti cu varste sub 14 ani. Cancerul gastric, cel colorectal, pulmonar si uterin fac cele mai multe victime. La nivel mondial, 12% din decesele inregistrate sunt provocate de cancer.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii