• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un razboi de la care se asteapta Mântuirea

Un razboi de la care se asteapta Mântuirea

11 aprilie 2015
in Blitz
A A

Nu vorbim despre o confruntare asimetrica între masini sofisticate care lanseaza bombe chirurgicale peste combatanti si civili laolata, vorbim despre o capodopera literara: Razboiul sfârsitului lumii, romanul lui Mario Vargas Llosa este, alaturi de Un veac de singuratate al lui Gabriel Garcia Marques, o capodopera a literaturii universale, cel mai frumos roman scris în limba spaniola, ea însasi cea mai frumoasa limba de pe Pamânt.

 Capodopera lui Vargas Llosa, Razboiul sfârsitului lumii este un turn urias care se construieste din aluviuni pentru a atinge perfectiunea. Romanul are la baza un eveniment real din istoria Braziliei: sfârsitul secolului al XIX-lea aduce la Canudos, tinut sarac din nord-estul tarii, sângeroasa revolta a unei secte milenariste conduse de Antonio Sfatuitorul – conflict civil dramatic în care au pierit aproape 20000 de oameni. Însa pe firul naratiunii granita dintre istorie si mit se topeste si, pâna la urma, dispare cu totul: pentru rebelii de la Canudos republica se preschimba-n Antihrist, razboiul pe care-l poarta capata proportii apocaliptice, iar de la Sfatuitor, capetenia lor, asteapta cu disperare, ca de la un nou Mesia, mântuirea. „Omul era inalt si atât de slab, incât parea mereu vazut din profil. Avea pielea smeada, oasele proeminente, iar ochii ii ardeau cu foc nestins. Purta sandale de pastor si tunica vinetie”, asa îsi descrie Llosa personajul principal, Sfatuitorul.

 În anul 2000, la Londra scria un Cuvânt înainte pentru editia engleza a romanului: „Nu as fi scris acest roman fara Euclides da Cunha, a carui carte Os Sertőes mi-a dezvaluit, in 1972, razboiul din Canudos, un personaj tragic si totodata pe unul dintre cei mai mari povestitori latino-americani. De la scenariul cinematografic pe care l-am schitat ca embrion al intregii lucrari (si care pâna la urma n-a mai fost transformat in film) si pâna la punctul final pe care l-am pus opt ani mai târziu, romanul acesta m-a facut sa traiesc una dintre cele mai bogate si mai exaltante aventuri literare, prin biblioteci de la Londra si Washington, prin arhive colbuite din Rio de Janeiro, Salvador si prin câmpiile fierbinti din Bahía si Sergipé. Insotit de prietenul meu Renato Ferraz, am strabatut toate satele pe unde, potrivit legendei, a propovaduit Sfatuitorul si acolo i-am auzit pe localnici discutând cu inflacarare despre Canudos, de parca tunurile bateau inca in reduta rebela, iar Apocalipsa se putea dezlantui oricând in pustietatile acelea semanate doar cu pomi fara frunze, morti, uscati, chirciti, plini de spini.

 Pe dealuri ne ieseau dinainte vulpi si intâlneam in drumul nostru oameni despuiati, sihastri si rapsozi care depanau legende medievale. Pe locul unde odinioara se ridicase Canudos, acum se latea un lac artificial pe ale carui maluri gaseai cartusele goale si obuzele ruginite ale cumplitelor inclestari”.

 Pentru cine n-a apucat sa citeasca aceasta capodopera literara a secolului XX, reeditarea la editura Humanitas Fiction este un lucru mai mult decât binevenit, este un eveniment editorial.

 Mario Vargas Llosa are o biografie incendiara: s-a nascut în 1936 la Arequipa, în Peru, si a copilarit în Bolivia împreuna cu mama si bunicii materni, închipuindu-si ca tatal lui murise si ca fusese un erou. În realitate, la cinci luni dupa casatorie, acesta îsi parasise sotia însarcinata si avea sa-si revada fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru.

 Între 1950 si 1952 urmeaza cursurile unei scoli militare din Lima – experienta descrisa în primul roman, Orasul si câinii. În 1955 se casatoreste cu o matusa, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, si divorteaza de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, sa se însoare cu verisoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franta ca profesor de spaniola si jurnalist. Dupa o tinerete în care se apropiase de comunism, ia distanta fata de Fidel Castro, ba chiar îl acuza pe Gabriel García Márquez, odinioara prieten, de servilism. Calatoreste, preda la universitati din America si Europa, devine scriitor celebru prin forta epica, luciditatea si ironia sa. În anul 2010, Academia Suedeza i-a acordat lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru literatura.

 In fine, sa nu uitam ca Llosa avea sa participe, ca liberal din partea Frente Democrático la prezidentialele din Peru pe care le-a pierdut în fata contracandidatului sau, Alberto Fujimori, dar a ramas în memoria media cu o afirmatie care a facut înconjurul lumii „Mexicul este dictatura perfecta”.

 Literatura româna a avut privilegiul de a se îmbogati cu traduceri din aproape toate marile romane ale scriitorului peruvian, înca din anii 90. Astfel, la Humanitas au aparut printre altele Orasul si câinii (1992), Povestasul (1992), Matusa Julia si condeierul (2000), Casa Verde (2006), Conversatie la Catedrala (2014), Sarbatoarea Tapului (2014).

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Jean-Paul Belmondo sau despre frumosii urâti ai marilor orase

Urmatorul Articol

„Hrana perfecta” cea de toate zilele

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

„Hrana perfecta” cea de toate zilele

Placeri culinare care inhiba placerile afective

Morminte canaaniene

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.