La nivel metaforic, între sentimentul de dragoste natural dintre barbat si femeie si zahar sau orice alt aliment dulce s-a creat întotdeauna o legatura strânsa la modul pozitiv. Lucrurile însa nu stau deloc astfel si nu ne referim doar la principiul universal valabil exprimat prin zicala „ce e mult nu e bun”, ci la efecte nedorite ale consumului excesiv de zaharuri asupra vietii intime. Pentru ca, potrivit specialistilor, consumul ridicat de zahar afecteaza viata sexuala, dar nu fiindca adauga kilograme în plus la silueta, ci pentru ca determina dezechilibre hormonale.
Dezechilibrul hormonal nu e „dulce”
E util sa stim ca zaharul se transforma în ficat, în momentul în care acesta este „inundat” de glucoza si de fructoza. Zaharul se transforma în lipide care, odata produse în exces, afecteaza productia de SHGB (sex hormone binding globulin). Acest hormon este în realitate o proteina sintetizata la nivelul celulelor hepatice si eliberata în sânge, rolul sau principal fiind sa lege androgenii si estradiolul circulant. Asadar, productia de SHGB influenteaza nivelurile hormonilor testosteron si estrogen, al caror echilibru este esential pentru o viata sexuala împlinita. Pe scurt, SHGB leaga testosteronul si estrogenul si elibereaza hormonii în circulatia sangvina.
Corpul uman foloseste productia de SHGB pentru a controla eliberarea de estrogen si testosteron. Prea mult zahar consumat duce la o productie prea mare de SHGB, fapt care genereaza un dezechilibru hormonal între testosteron si estrogen. Acest dezechilibru se traduce prin pierderea apetitului sexual, scaderea energiei, cresterea riscului de aparitie a chisturilor ovariene, a disfunctiilor erectile, a aparitiei cancerului uterin la femei si a celui de prostata la barbati, dar si la amplificarea riscului de aparitie a bolilor de inima, a diabetului, a cresterii în greutate, a infertilitatii si a sterilitatii. Unele persoane care sufera de dezechilibru hormonal pe fondul consumului excesiv de zahar pot avea si pilozitate excesiva la nivelul fetei.
Dozaje si limite
Prima întrebare pe care si-o pun, probabil, cei mai multi consumatori este cât zahar ar trebui sa consumam zilnic, pentru a acoperi necesarul si a nu ne pune sanatatea în pericol, dar si de ce depasim limita. Nu întâmplator, medicii, nutritionistii si oamenii de stiinta au emis avertismente în legatura cu consumul prea mare de zahar. Acesta este considerat chiar mai periculos decât alcoolul si tigarile, fiind denumit „ucigasul tacut” din regimul alimentar de zi cu zi. Recomandarea medicilor în ceea ce priveste consumul ideal de zahar pe zi este sa nu depasim 5 lingurite pe durata a 24 de ore.
Chiar daca bem cafeaua sau ceaiul neîndulcite, multi dintre noi avem un consum mai mare de zahar, provenit din alte produse mâncate pe parcursul zilei, de la dulciuri la preparate care, la gust, nu sunt dulci. Spre exemplu, 100 de grame de biscuiti Oreo contin 7 lingurite de zahar, 100 de grame de ciocolata Lion contin 10 lingurite de zahar, în timp ce o doza de bautura carbogazoasa tip cola contine 5 lingurite de zahar, pe lânga coloranti si arome. Însa nu doar asemenea produse dulci contin zahar în exces, ci si sosurile, dressingurile pentru salate, mustarul si ketchupul. La fel stau lucrurile si în cazul iaurturilor, mai ales cele light. Desi au continut scazut de grasimi, acestea au cantitati mari de zahar.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii