Cu sau fara intentie, atunci când ajungem în preajma si în timpul marilor sarbatori de pe mapamond – fie ele respectate ca atare doar în anumite zone geografice si comunitati, fie extinse în majoritatea tarilor lumii – este inevitabil sa se stabileasca si performante mai putin obisnuite ori premeditate. Craciunul poate fi considerat în acest sens unul dintre focarele de buna-dispozitie, de spectacol, dar si, evident, de recorduri.
– Cel mai mare cadou oferit vreodata. Putina lume stie azi ca, în cinstea Craciunului din 1886, Franta a daruit prietenilor americani o „mica atentie” de vreo 225 de tone: faimoasa statuie a Libertatii. Si, cum era un cadou, se-ntelege ca nu putea fi refuzat!
– Cântecul cel mai vândut. Desi în timp a existat o varietate deosebita în ceea ce priveste preferintele pentru cântecele dedicate Nasterii Mântuitorului, Bing Crosby s-a impus în 1942 cu al sau „White Christmas” – cel mai bine vândut (peste 100.000 de exemplare) si single-ul cel mai distribuit în lume.
– Cartea postala cea mai scumpa… Ei, da: cândva, se trimiteau felicitari de Craciun prin posta, scrise de mâna pe carti postale. Cea mai scumpa a fost vânduta la o licitatie din Devizes (SUA). Scrisa pentru o bunica în anul 1843, ea a fost adjudecata în 2001 pentru 23.000 de euro.
– …Si cartea postala cea mai mica. E greu de imaginat, însa aflati ca ea are 0,29 milimetri lungime pe 0,20 milimetri latime, astfel ca poate fi acoperita cu numai trei fire de par. Totusi, pe ea sunt desenate globuri colorate si un superb pom de iarna. Desenate – trebuie neaparat precizat – de echipa de specialisti în nanotehnologii a Universitatii Glasgow.
– Cel mai scump pom de iarna. Ma rog, pare impropriu spus „pom de iarna” ori „brad de Craciun” în contextul dat: el a fost expus într-un hotel din Abu Dhabi (capitala Emiratelor Arabe Unite), unde e clar ca multimiliardarii stapâni ai petrolului din Golf nu puteau sa nu-si respecte firma. Pentru ei, bradutul (sic!) creat de un bijutier japonez din diamante, safire, smaralde si felurite alte pietre pretioase a costat un fleac de 2 milioane de euro…
– Mosi Craciun si mega-corala. Cea mai mare adunare de Mosi Craciun a reunit în 2007 nu mai putin de 13.000 de „exemplare”. Într-un alt plan, fix 519 tineri au înfruntat un ger zdravan pe strazile New Yorkului, întruchipând o corala de Craciun ad-hoc, cu scopul declarat de a intra în Cartea Recordurilor. Si au intrat!
– Cel mai mare pom de Craciun nu putea lipsi din lista noastra. Poate nu va vine sa credeti, dar el nu e legat de Nordul înghetat, ci se afla în Mexic (!), masurând 110,35 metri înaltime. Pentru decorarea lui s-au folosit ceva mai mult de 1,2 milioane de globuri multicolore si 80 de kilometri de cablu electric. (Din pacate, meschinaria, micimea si iresponsabilitatea umana nu se dezmint nici la capitolul festiv la care ne referim. Exista si un record negru – cea mai impresionanta taietoare de pomi de Craciun: e vorba despre o masinarie infernala care macelareste padurile, numita Erin, si care se lauda cu nu mai putin de 127 de braduti casapiti în 2 minute! Un pumnal în inima verde a planetei si a bucuriei Sarbatorilor.)
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii