Pe vreme insorita, cam toata lumea transpira mai mult sau mai putin, dar se stie ca exista persoane pentru care acest proces se produce indiferent de temperatura mediului, in anumite contexte, facand pentru unii un adevarat chin din respectivele momente. In cazul in care transpiram prea mult si uneori aparent nejustificat, inseamna ca suferim de hiperhidroza. Nu este insa cazul sa ne alarmam, mai ales ca exista o serie de remedii naturale care combat transpiratia in exces. Hiperhidroza poate fi o consecinta a dereglarilor hormonale, a hiperemotivitatii ori a dezechilibrelor sistemului nervos vegetativ. In general, majoritatea persoanelor transpira excesiv la nivelul axilelor, palmelor si talpilor. Cel mai neplacut este ca in unele cazuri hiperhidroza este insotita de un miros deranjant, care apare atunci cand transpiratia intra in contact cu bacteriile de la suprafata pielii sau cand organismul a acumulat toxine.
In asemenea imprejurari, ce avem de facut? In primul rand, sa acordam atentie alimentatiei. Astfel, este ideal sa reducem consumul de alcool, cafea, ceai si condimente, pentru ca substantele pe care le contin activeaza si intretin glandele sudoripare. Cand facem dus e recomandat sa folosim buretele de baie, pentru a indeparta bacteriile de la nivelul pielii, care duc la aparitia mirosului neplacut. Daca axilele transpira cel mai mult, otetul de mere este un remediu natural eficient. Stropim cu cateva picaturi doua bucati de bumbac si aplicam pe zona axilelor. Otetul de mere are capacitatea de a reduce pH-ul pielii, ceea ce contribuie la eliminarea bacteriilor.
Un alt remediu eficace impotriva transpiratiei este bicarbonatul de sodiu. Dupa dus, ne stergem bine si aplicam pe zonele corpului afectate bicarbonat de sodiu, deoarece acesta distruge bacteriile respective si inhiba actiunea glandelor sudoripare. In cazul in care transpiratia excesiva este declansata de emotii sau stres, specialistii ne recomanda sa optam pentru ceaiul de salvie (preparat dintr-o lingurita de frunze uscate la o cana cu apa); se consuma in fiecare zi cate o cana de ceai.
In fine, dar nu in ultimul rand, un alt remediu natural foarte util este rozmarinul, intrucat are proprietati antibacteriene. Pentru prepararea antiperspirantului natural avem nevoie de 10 picaturi de ulei esential de rozmarin, care se adauga in 30 ml de apa; solutia se aplica pe zonele in care transpiram excesiv.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii