Membru al Casei dinastice palatinate-Zweibrucken, Carol al XI-lea s-a nascut la 24 noiembrie 1655, în Stockholm Palate Tre Kronor. La vremea aceea, tatal sau, Carol al X-lea al Suediei, era plecat în campanie împotriva Poloniei. El s-a întors acasa abia în 1659, iar în anul urmator a murit. Desi se considera oficial ca domnia lui Carol al XI-lea a debutat în 1660, în practica încoronarea s-a desfasurat abia în 1675, când noul rege era major. Mama sa a fost regina-consort Hedwiga Eleonora de Holstein-Gottorp.
Prima necesitate a Suediei în acele timpuri era asigurarea suveranitatii în teritoriile (dominioanele) suedeze cucerite de la danezi. Întors la Stockholm din batalii, Carol al XI-lea a trebuit sa regândeasca politicile interne aplicate de tatal sau în domeniile financiar, economic si politic. A facut importante schimbari în ceea ce priveste comertul maritim, mare aducator de venituri Coroanei, si al justitiei. Dupa preluarea puterii el s-a comportat ca un suveran în deplina maturitate.
Cele mai grave amenintari veneau din partea Danemarcei, care era aliata cu Sfântul Imperiu Roman (condus de Casa de Habsburg). O încercare de ameliorare a situatiei a fost facuta de cancelarul Coroanei suedeze, pregatind casatoria dintre printesa Ulrika Eleonora a Danemarcei cu Carol al XI-lea. Acest fapt s-a si petrecut, în 1680, însa Danemarca a declarat razboi Suediei. Dupa confruntarile dintre cele doua regate s-au semnat mai multe tratate de pace (1679).
Mai multe legende vorbesc despre faptul ca regele Karl al XI-lea calatorea incognito prin tara pentru a descoperi la fata locului problemele reale. Economia si reformele financiare au ridicat tara din nevoile la care o supusesera razboaiele. Karl al XI-lea a fost un devotat crestin protestant lutheran. El chiar a declarat obligatorie învatarea unor rugaciuni specifice. Sotia sa, Ulrika, desi daneza, a dat dovada de multa loialitate fata de suedezi. Cuplul a avut sapte copii, dintre care fiul Carol i-a succedat tatalui cu titlul de Carol al XII-lea. Carol al XI-lea al Suediei a murit la numai 41 de ani. Istoricii suedezi îl considera unul dintre cei mai importanti suverani ai tarii.
PAUL IOAN
Comentarii