Azi se zice, tot mai insistent, ca daca nu esti pe Facebook, nu existi (?!?). Dar este Facebook doar locul unde toata lumea îsi expune viata, opiniile si întâmplarile (de buna voie)? Sau Reteaua de socializare se ocupa si de altceva? E greu de înteles (sau poate, foarte usor) de ce miliarde de oameni de pe planeta tin neaparat sa aiba conturi pe Facebook (ca sa ofere câstiguri gigantice fondatorului?). Dar dincolo de aceasta nedumerire, Facebook se mai ocupa si de alte activitati care nu mai au de-a face cu activitatile exibitioniste ale utilizatorilor, ci direct cu politica si cu manipularea utilizatorilor în sensul politic dorit de proprietarul Facebook.
Activitatea partinitoare si partizana a Facebook a continuat si în timpul alegerilor si chiar si dupa ce acestea s-au încheiat în SUA cu victoria republicanului Donald Trump. Victoria, absolut nescontata a acestuia, si asta deoarece totul era pregatit, printre altii si de Facebook, pentru democrata Clinton, a fost considerata ca un esec propagandistic al masinariei Facebook. Pâna la urma oamenii nu au bagat in seama nici sondajele partinitoare, nici propaganda presei mainstream, toate aliniate pentru Clinton, nici actiunea Facebook, si au ales pe cel „neprogramat”.
Culmea este ca Facebook, desi a pregatit terenul pentru Clinton, a fost folosit si de alegatorii lui Trump pentru a contracara pozitia partinitoare a retelei. Un sit american, parca pentru a scuza înfrângerea lui Clinton la alegeri, a publicat o „analiza” în care se spune ca „informatiile false privind alegerile au atras mai multa atentie pe Facebook decât articolele autentice în timpul celor trei luni ale campaniei prezidentiale americane”! Situl a calculat ca 20 de articole provenite de pe situri specializate în „farse” si de pe bloguri extrem de partinitoare au generat în aceasta perioada ceva mai mult de 8,7 milioane de redistribuiri, reactii si comentarii pe prima retea de socializare mondiala.
Asadar, Clinton a fost învinsa de 20 de stiri „false”! Cum era de asteptat din partea adeptilor care au muncit pentru Clinton, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidentiale din SUA de la 8 noiembrie a declansat o polemica privind cantitatea si influenta informatiilor fanteziste care au circulat online. Facebook în special a fost acuzata ca a contribuit la victoria surpriza a lui Donald Trump, permitând acestor „stiri false” sa circule pe reteaua de socializare (?).
Boss-ul fondator al Facebook, Mark Zuckerberg, a respins în mai multe rânduri aceasta idee, dar a dezvaluit ca utilizatorii sunt mai putin înclinati sa dea click pe linkuri sau sa citeasca articole redistribuite pe reteaua de socializare daca acestea nu se aliniaza cu opiniile lor personale. Si cu toate acestea, ca urmare a esecului în alegeri, Facebook dar si Google au anuntat ca de acum înainte vor împiedica departamentele lor de publicitate sa publice anunturi pe siturile care publica informatii false si adesea senzationaliste, o masura care le-ar putea sufoca pe acestea, privându-le de finantari! Santajul s-ar putea explica astfel: stirile senzationale si false sunt bune în general,
Facebook n-are nimic împotriva lor, dar nu atunci când e vorba de lucruri serioase, unul dintre acestea fiind politica, si mai ales alegerile prezidentiale! Asa ca, brusc, Mark Zuckerberg are deja mai multe proiecte, sapte la numar, menite sa „ia dezinformarea în serios”. Ele ar include „metode mai eficiente de detectare si verificare a informatiilor, dar si avertismente cu privire la continutul fals”. Adica dezinformare, „primesc, dar s-o stim si noi”!
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii