Evolutia embrionului uman e în linii mari cunoscuta. O multime de amanunte ramân însa captive în necunoscut.
Evolutia embrionului uman e în linii mari cunoscuta. O multime de amanunte ramân însa captive în necunoscut. Mai multe echipe de oameni de stiinta din SUA, Franta, Germania au facut o serie de observatii bazate pe diverse tehnici de imagerie medicala in vivo si pe observatii asupra embrionilor morti. Rezultatul: aceasta odisee, prezentata pe scurt, a evolutiei embrionului si a fatului. Fotografiile au fost realizate pe calculator printr-un program de vizualizare în 3 D, pe baza observatiilor facute.
Coada si branhii (36 de zile)
De marimea unui bob de orez, embrionul e putin diferit de cel al unui soarece. Prezinta în acest stadiu o coada, branhii, ca la pesti, si un sac vitelin ca un galbenus de ou în care sunt stocate rezervele de hrana. Aceste elemente, mostenite de la stramosii nostri animale, vor disparea în cursul evolutiei fatului, încetul cu incetul. Creierul si inima se vor dezvolta curând. O inima care va batea de doua ori mai repede decât cea a mamei. Bratele si picioarele, rudimentare, par niste înotatoare de peste.
Coafura de rocker (54 de zile)
Ochii se coloreaza, pavilioanele urechilor se configureaza. Embrionul îsi poate plia bratele de la coate. O serie de organe – plamâni, ficat – se dezvolta. Embrionul are silueta unui mic bebelus cu un cap voluminos cazând pe corp. Asemanarea cu un rocker nu e întâmplatoare.
Captiv in cocon (56 de zile)
Toate organele sunt acum configurate: embrionul e deja fetus care pluteste într-un lichid putin sarat: lichidul amniotic, înconjurat de placenta, organ esential care are rolul de a filtra schimburile de sânge între fat si mama. Sunt în acelasi timp, un baraj în calea infectiilor contractate de mama. Între fat si placenta se afla cordonul ombilical constituit din vase de sânge care transporta sângele matern, purtator de oxigen si substante nutritive, spre fat si recupereaza sângele fetal încarcat cu deseuri.
Nici baiat, nici fata (2 luni)
Se dezvolta organul sexual. Nu se stie daca e fata sau baiat. Sexul seamana cu un tub cu o taietura în mijloc. Daca aceasta se închide va fi penis. Daca ramâne deschisa, se va transforma în labii si clitoris. La patru luni poate fi identificat prin ecografie.
Primele tumbe (3 luni)
Scheletul constituit din cartilaj se întareste progresiv si se transforma în oase. Mai întâi la nivelul bratelor, picioarelor, bazinului. Creierul se dezvolta ajungând la jumatate din marimea fatului. Fatul are numerosi muschi. Se poate misca, poate strânge din pumni, întoarce capul, deschide îsi închide gura. Sunt gesturi reflexe. Creierul nu le poate provoca si controla. Se antreneaza în activitatea respiratorie fara sa aiba însa nevoie de asta.
Simturile se trezesc (5 luni si jumatate)
Ochii si urechile sunt aproape formate. Pleoapele se închid si se deschid, sprâncenele sunt si ele configurate. Fatul percepe lumina. Culoarea ochilor se va definitiva la câteva luni dupa nastere. Aude vocea mamei, muzica ambientala.
Finisari perfecte (7 luni)
Formele prind conturul viitorului nou-nascut. Oasele se întaresc. Se formeaza amprentele digitale. În momentul în care e pregatit pentru marea aventura, (nasterea), fatul se asaza vertical, cu capul în jos, spre iesire. Odiseea vietii poate începe.
Robotii vor avea piele inteligenta
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...
Comentarii