• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Recunoasterea unui împarat

Recunoasterea unui împarat

5 noiembrie 2024
in Minuni ale lumii
A A

O moneda antica de aur reprezinta dovada ca un împarat roman din secolul al III-lea, nerecunoscut de textele istorice si considerat un personaj fictiv, a existat cu adevarat, conform oamenilor de stiinta.

Moneda care poarta numele lui Sponsian si pe care figureaza portretul acestuia a fost descoperita în urma cu mai bine de 300 de ani în Transilvania, odata un avanpost al Imperiului Roman. Considerata un fals, moneda a stat închisa într-un dulap dintr-un muzeu din Scotia, dar cercetatorii sustin în prezent ca urmele de zgârieturi vizibile la microscop pe moneda demonstreaza ca aceasta era în circulatie în urma cu 2.000 de ani.

„Ceea ce am gasit este un împarat. El a fost un personaj considerat fals, nerecunoscut de experti. Însa noi credem ca el a fost real si ca a avut un rol în istorie”, a declarat profesorul Paul Pearson de la University College din Londra.

Moneda în cauza se numara printre obiectele dintr-un mic tezaur descoperit în 1713. Ea a fost considerata o moneda romana originala pâna la jumatatea secolului al XIX-lea, când expertii au suspectat ca ar fi fost produsa de falsificatori de la acea vreme, din cauza designului grosolan.

Concluzia surprinzatoare a venit în 1863, când cel mai cunoscut expert în numismatica din acea perioada, Henry Cohen, de la Biblioteca Nationala din Franta, s-a aplecat asupra acestei probleme în timp ce lucra la marele sau catalog cu monede romane. El a sustinut ca monedele nu erau doar falsuri „moderne”, ci si ca erau prost realizate si „imaginate ridicol”.

Pearson a avut, însa, îndoieli dupa ce a vazut fotografii ale monedei în timp ce studia pentru o carte despre istoria Imperiului Roman. El a observat zgârieturi pe suprafata ei si s-a gândit ca acestea ar fi putut fi produse în timp ce moneda se afla în circulatie.

El a contactat Muzeul Hunterian din cadrul Universitatii din Glasgow, locul în care moneda fusese pastrata într-un dulap, împreuna cu alte trei monede din acelasi tezaur, si a apelat la aju-torul cercetatorilor.

Cele patru monede au fost studiate cu ajutorul unui microscop puternic, iar oamenii de stiinta au confirmat existenta zgârieturilor si faptul ca acestea pareau sa fi fost produse în timp ce monedele fusesera tinute laolalta în punguta pentru bani.

De asemenea, în urma unei analize chimice s-a constatat ca monedele statusera îngropate în pamânt timp de sute de ani, potrivit lui Jesper Ericsson, curator în cadrul departamentului de numismatica a aceluiasi muzeu, care a colaborat cu Pearson.

Cine a fost împaratul Sponsian?

Cercetatorii trebuie sa raspunda acum la întrebarea: cine a fost Sponsian? Oamenii de stiinta presupun ca acesta a fost un comandant militar nevoit sa se autoîncoroneze împarat al celei mai îndepartate si greu de aparat provincie a Imperiului Roman, Dacia.

Studiile arheologice au stabilit ca Dacia a fost izolata de restul Imperiului Roman în jurul anului 260 e.n. Erau vremuri marcate de pandemie si razboi civil, iar imperiul se fragmenta.

Înconjurat de dusmani si izolat de Roma, Sponsian si-ar fi asumat comanda suprema în timpul unei perioade de haos si razboi civil, protejând armata si populatia civila a Daciei pâna la restabilirea ordinii si plecarea romanilor din provincie, între 271 si 275 e.n., potrivit lui Jesper Ericsson. „În interpretarea noastra, el a fost responsabil de mentinerea controlului asupra armatei si a populatiei civile pentru ca erau înconjurati si complet izolati”, a spus cercetatorul. „Pentru a crea o economie functionala în provincie, au decis sa-si bata propriile monede”, a adaugat Ericsson.

Aceasta teorie ar explica de ce monedele nu seamana cu cele de la Roma. „Este posibil ca ei sa nu fi stiut cine era de fapt împaratul, deoarece era un razboi civil”, potrivit lui Pearson. Dar, în absenta unei puteri reale de la Roma, aveau nevoie de un comandant militar suprem. El a preluat comanda într-o perioada în care era nevoie de ea”, a adaugat specialistul.

Dupa ce oamenii de stiinta au stabilit autenticitatea monedelor si ca au descoperit ceea ce considerau ca era un împarat roman uitat de istorie, ei au alertat cercetatorii din Transilvania, de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, unde se afla, de asemenea, o moneda cu Sponsian. Aceasta face parte din mostenirea lasata de baronul Samuel von Brukenthal, fost gu-vernator habsburg al Transilvaniei. Se pare ca baronul studia moneda la momentul mortii sale, iar ultimul lucru pe care l-a facut a fost sa lase un bilet pe care a scris „autentica”.

Specialistii de la Muzeul Brukenthal au procedat la fel ca toti ceilalti, clasificând moneda lor drept un fals istoric, dar s-au razgândit când au vazut studiul realizat în Marea Britanie.

Descoperirea prezinta un interes deosebit pentru istoria Transilvaniei si a României, potrivit managerului interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Constantin Chituta. „Pentru istoria Transilvaniei si în special a României, dar si pentru istoria Europei în general, daca aceste rezultate sunt acceptate de comunitatea stiintifica, ele vor însemna adaugarea unei alte figuri istorice importante la istoria noastra”, a spus el. Monedele sunt expuse în prezent la Muzeul Hunterian din Glasgow.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Istoria se repeta?

Urmatorul Articol

Experimentul „Micului Albert”, o pata de nesters a stiintei

Articole Similare

Minuni ale lumii

Când au ajuns primii oameni în America?

7 iulie 2025

Vârsta unor urme de pasi umani conservati în Parcul National White Sands...

Minuni ale lumii

Oamenii tufisurilor

30 iunie 2025

Un trib alcatuit din aproximativ o mie de membri, identificat ca o...

Minuni ale lumii

Arhitectura biomimetica

23 iunie 2025

Nenumaratele inventii ce au propulsat civilizatia umana pe culmi superioare de progres...

Minuni ale lumii

Maestrii preistorici ai focului

16 iunie 2025

Dincolo de aparitia în sine a omului, evenimentul cel mai important pentru...

Minuni ale lumii

Orasul scufundat

9 iunie 2025

„Insula pierduta” sau subcontinentul misterios din Atlantic, Atlantida, precum si fabuloasa civilizatie...

Minuni ale lumii

Labirintul credintei

2 iunie 2025

Timp de cel putin 3.500 de ani labirinturile au fost folosite într-o...

Urmatorul Articol

Experimentul „Micului Albert”, o pata de nesters a stiintei

Horoscopul saptamanii: 4-10 noiembrie 2024

Mâncare de linte cu dovlecel

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.