• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 18 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 18 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » SALVATI FILMUL ROMÂNESC

SALVATI FILMUL ROMÂNESC

2 iunie 1999
in Glob
A A

  
     Într-o discutie pe care am avut-o cu Sergiu Nicolaescu, dupa premiera ultimului sau film, domnia sa îmi spunea ca raporteaza Triunghiul Mortii la filmele Salvati soldatul Ryan al lui Spielberg si Red Thin Line al lui George Mallick. Raportarea pe care o face celebrul nostru regizor la aceste doua filme prezente în "cartile" ultimei editii a premiilor Oscar nu este întâmplatoare, având în vedere ca, asemenea Triunghiului mortii, cele doua productii sunt tot "filme de razboi", dar nici lipsita de un oarecare orgoliu câta vreme se forteaza comparatia cu filmele a doi regizori americani foarte cunoscuti pe plan mondial.
  
     Într-o discutie pe care am avut-o cu Sergiu Nicolaescu, dupa premiera ultimului sau film, domnia sa îmi spunea ca raporteaza Triunghiul Mortii la filmele Salvati soldatul Ryan al lui Spielberg si Red Thin Line al lui George Mallick. Raportarea pe care o face celebrul nostru regizor la aceste doua filme prezente în "cartile" ultimei editii a premiilor Oscar nu este întâmplatoare, având în vedere ca, asemenea Triunghiului mortii, cele doua productii sunt tot "filme de razboi", dar nici lipsita de un oarecare orgoliu câta vreme se forteaza comparatia cu filmele a doi regizori americani foarte cunoscuti pe plan mondial. Numai ca, daca Sergiu Nicolaescu nu este la nivelul de notoritate mondiala pe care oricum ar merita-o, aceasta anormalitate nu i se poate imputa, dimpotriva li se poate imputa celor care timp de 50 de ani au ignorat valorile aflate dincolo de cortina de fier si care acum procedeaza identic la umbra unei cortine de catifea. Triunghiul mortii e un film mare pentru ca are suflet spre deosebire de productiile moarte ale fabricii de tocat carne de la Hollywood. Acum, când regizorii nostri realizeaza filme pornind de la scenarii subtirele à l#americaine, crezând ca asa pot impresiona pe cineva (nu impresioneaza pe nimeni), întreprinderea lui Sergiu Nicolaescu apare cu atât mai profunda si datatoare de sperante: talentul si valoarea artistilor nostri pot straluci nu doar fara complexe, ci si la un nivel profesionist de mare tinuta. Ce poti sa mai zici despre isteria ridicola, tradând fara îndoiala o mentalitate de consumatori de benzi desenate, creata în jurul penibilei facaturi a lui Lucas, Amenintarea fantomei, de pe urma caruia se spera a se încasa doua miliarde de dolari! Triunghiul mortii nu este un film comercial si de pe urma lui nu se vor încasa nici macar cinci milioane de dolari, si asta pentru ca Sergiu Nicolaescu nu si-a propus sa transforme în comert nici istoria nationala si nici arta lui. El a dorit, din câte am înteles, sa realizeze un film grandios despre un moment istoric grandios plasat în 1917. De ce un film despre acest an? Sergiu Nicolaescu:" Pentru ca este un an crucial pentru poporul român, un an care a demonstrat tuturor faptul ca armata româna, desi învinsa si dezorganizata era hotarâta sa lupte pâna la ultima suflare în apararea pamântului strabun…Atunci ea s-a aflat în fata celei mai puternice armate din lume, cea germana, si a învins-o." De ce un film despre primul razboi mondial? Pentru ca acest film lipsea din Opera lui Sergiu Nicolaescu. Dar si pentru ca: "marturisesc ca am gasit putine momente atât de marete în istoria noastra."
       
     Filmul a fost început în decembrie 1994, când s-a filmat doar cinci zile, apoi restul de 50 de zile în 1998, a costat un milion de dolari, în comparatie cu sutele de milioane de dolari cât se cheltuie la Hollywood pentru filme de aceeasi anvergura (n-am zis si calitate), ceea ce demonstreaza puterea creatiei noastre cinematografice. Au dat viata acestui film actori extraordinari cum ar fi Silviu Stanculescu (care n-a mai apucat sa vada filmul terminat), Maia Morgenstern, Eusebiu Stefanescu, Ilinca Goia, Iurie Darie, George Alexandru, Valentin Teodosiu, pentru a aminti doar câtiva. Filmul reuseste si doua premiere, e primul film cu sunet dolby stereo si e primul film românesc printre ai carui producatori se numara si un post de televiziune privat, e vorba despre Antena 1(cu un rol în premiera si pentru Mircea Badea). Da, Sergiu Nicolaescu se întrece pe sine, sa nu ne ferim de cuvinte. Maturitatea sa artistica, în combinatie cu experienta sa politica, ne da o lectie de morala în acest moment în care drama din Iugoslavia se desfasoara sub ochii nostri neputinciosi. Regina Maria a României spunea: Când am plecat din Anglia, am renuntat la tot. Am dat acestei tari patru mostenitori, eu si ei nu mai avem altceva decât aceasta tara. Sau vreti ca ei sa colinde Europa ca niste printi fara mostenire? Frumoase cuvinte, care suna tulburator si astazi când sperantele noastre par secatuite, chiar daca nu suntem niste printi fara mostenire, si destinul nostru pare ca
     se poate salva doar în morala momentelor grandioase ale propriei noastre istorii. Iata de ce spun, ca si Sergiu Nicolaescu, ca Triunghiul mortii, acest film care încearca sa recladeasca întreaga societate a acelui început de veac nou, de la taran si soldat la regi si comandanti de osti, este o victorie a cinematografiei nationale care demonstreaza astfel ca se poate salva de la derizoriu si indiferenta.

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii 24-30 mai 1999

Urmatorul Articol

Galaxia Pachelbel 2

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Galaxia Pachelbel 2

"Viitorul apartine spatiului"      Va înscrieti la Universitatea Spatiala

Ce vraji a mai facut Justin Capra

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.