În cele peste patru decenii de „Era spatiala”, demarate la 4 octombrie 1957 prin lansarea primului satelit artificial al Terrei, au abundat performante spatiale unice în felul lor, astazi omul traind si lucrând în Cosmos aproape la fel ca si pe Pamânt. Revista „Magazin”, prin serialul REMEMEBER, s-a straduit sa puncteze unele din etapele majore ale „competitiei om-spatiu”, insistând tocmai pe aportul celor care s-au dedicat acestei nobile dar si periculoase activitati.
În cele peste patru decenii de „Era spatiala”, demarate la 4 octombrie 1957 prin lansarea primului satelit artificial al Terrei, au abundat performante spatiale unice în felul lor, astazi omul traind si lucrând în Cosmos aproape la fel ca si pe Pamânt. Revista „Magazin”, prin serialul REMEMEBER, s-a straduit sa puncteze unele din etapele majore ale „competitiei om-spatiu”, insistând tocmai pe aportul celor care s-au dedicat acestei nobile dar si periculoase activitati. Începem azi un nou serial.
Perfectionarea tehnicilor spatiale, miniaturizarea obiectelor orbitale artificiale, fiabilitatea de exceptie a acestora, descoperirea de noi materiale capabile sa satisfaca exigentele functionarii aparatelor în spatiu, au impulsionat tehnologiile actuale, creând infrastructura pe care se va cladi explorarea Cosmosului proprie Secolului XXI… Alaturi de eforturile aferente acestor tendinte – care au ca fundament cunostintele de exceptie furnizate de astronautica teoretica si aplicata – exista si o institutie de învatamânt unde tineri de pe întreaga planeta, pasionati de beneficitatea dar si de mirajul spatiului, sunt ajutati de profesori-specialisti pentru a-si cristaliza stiintific cele mai entuziaste idei si proiecte de explorare si folosire a Cosmosului; aceasta este Universitatea Spatiala Internationala (I.S.U. de la initialele International Space Uni-versity), ce a fost înfiintata la Innsbruck în 1986 si acreditata un an mai târziu. Adresa ISU este: 636, Beacon Street, Suite 201-202, BOSTON, Massachusetts 02215, SUA.
Începând din anul 1988, ISU a oferit anual câte un Program al Sesiunii de Vara-PSV de 9-10 saptamâni de pregatire; a fost creat si un program de un an pentru Masteratul în Stiintele Spatiale (MSS). Consiliul de directori ai ISU a ales înca din 1989 ca sediu al PSV campusul Universitatii „Louis Pasteur” din Strassbourg (Franta). Fiecare PSV are trei etape: prima include furnizarea de informatii general valabile pentru toate facultatile, denumite de ISU „departamente”; cea de a doua etapa adânceste preocupari specializate si avansate, iar în cea de a treia etapa sunt abordate tematici care sunt dezvoltate sub forma de proiecte realizate în asa numitele Grupuri de Proiectare (GP). Tematica acestor proiecte înzestreaza pe cursanti cu capacitatea de a pune în opera cele însusite la cursuri; aptitudinea si experienta luarii unor decizii de raspundere; realizarea de rapoarte în care sa fie sintetizate diferitele solutii adoptate pentru probleme practice; argumentarea stiintifica a solutiilor. Printre tematici pot fi enumerate: observarea Terrei si alarmarea fata de iminenta unor calamitati; urmarirea calotelor polare terestre; instalarea pe orbita a unui „Soare artificial”; analiza intersectarilor potentiale ale traiectoriilor unor asteroizi; optimizarea formei capsulelor destinate coborârii line pe Marte etc, etc.
Desigur, viitorologii sunt, aproape în unanimitate, optimisti când considera ca pâna în 2018 omul va pasi pe Marte în siguranta si având în „buzunarul salopetei cosmice” un bilet de întoarcere pe Terra, iar pâna în 2025, pe Luna sau pe un… asteroid, va exista o întreprindere miniera! Studentii de astazi ai ISU sunt însa siguri ca peste doua decenii bazele acestor expeditii vor deveni realitate si, mai mult, ca o parte dintre ei vor fi chemati de a-si aduce contributia!…
Revista MAGAZIN se va face ecoul unor astfel de proiecte…(Va urma)
Umanitatea si limitele planetare
Poluarea si exploatarea resurselor naturale de catre umanitate continua sa împinga Pamântul...
Comentarii