• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025
in Spectacolul cunoasterii, Stiinta
A A

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor în vârsta devine o prioritate cruciala.

În Statele Unite, vârsta medie a populatiei a ajuns la 38,9 ani, aproape cu un deceniu mai mult decât în 1980 si se estimeaza ca numarul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani va creste de la 58 de milioane la 82 de milioane pâna în 2050.

În acest context, provocarile legate de îngrijirea vârstnicilor – de la lipsa personalului calificat si costurile ridicate ale îngrijirii medicale, pâna la schimba-rile în structura familiala – cer solutii inovatoare si sustenabile.

O echipa de ingineri de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a gasit o astfel de solutie în domeniul roboticii: E-BAR (Elderly Bodily Assistance Robot), un robot mobil creat special pentru a sustine fizic persoanele în vârsta si pentru a preveni caderile – o cauza majora de traumatisme la cei trecuti de 65 de ani.

Ce este E-BAR si cum functioneaza?

E-BAR este un set de ghidoane robotizate mobile care însotesc utilizatorul din spate. Persoanele pot merge independent sau se pot sprijini de bratele robotului ori de câte ori simt nevoia de stabilitate.

Dispozitivul este capabil sa suporte întreaga greutate corporala a utilizatorului, ajutându-l sa se ridice sau sa se aseze, urmând o traiectorie naturala a miscarii. Mai mult, daca persoana este în cadere, bratele robotului se pot activa automat prin umflarea rapida a unor perne de aer laterale, amortizând impactul si împiedicând formarea de vânatai.

„Multi adulti în vârsta subestimeaza riscul de cadere si refuza sa foloseasca dispozitive fizice de sprijin, considerate incomode. Altii, dimpotriva, se tem prea mult de cadere si evita miscarea, ceea ce le reduce mobilitatea”, explica profesorul Harry Asada, coordonatorul proiectului si profesor la MIT. „Noi am vrut sa le oferim o solutie mai intuitiva, care sa-i însoteasca oriunde si sa le ofere sprijin doar atunci când este necesar.”

E-BAR este rezultatul unor ani de cercetare si testare. În varianta actuala, este operat prin telecomanda, dar cercetatorii lucreaza la versiuni complet autonome, care vor putea urmari si asista utilizatorul fara interventie umana. În plus, se urmareste reducerea dimensiunii dispozitivului pentru a fi mai usor de utilizat în locuinte sau centre de îngrijire.

„Cred ca îngrijirea vârstnicilor este urmatoarea mare provocare pentru medicina”, afirma Roberto Bolli, doctorand la Departamentul de Inginerie Mecanica al MIT si principalul designer al robotului. „Tendintele demografice arata clar: vom avea tot mai putini îngrijitori, mai multi vârstnici si o dorinta tot mai mare a acestora de a îmbatrâni acasa la ei, nu prin azile. Este o frontiera insuficient explorata, dar extrem de interesanta pentru robotica.”

Gândit pentru viata reala

În comparatie cu alte tehnologii existente – cum ar fi cadrele robotizate, hamurile automate sau airbagurile purtabile – E-BAR vine cu un set de inovatii unice. Este primul robot capabil sa prinda o persoana în cadere fara a fi nevoie ca aceasta sa poarte un ham sau alte dispozitive incomode.

Designul sau include o baza solida, de aproximativ 100 kg, optimizata pentru a suporta greutatea unei persoane fara sa se rastoarne. Sub baza, un set de roti omnidirectionale permite miscarea în orice directie, chiar si în spatii înguste.

De aici se extinde o structura articulata, formata din 18 brate conectate care pot ridica usor utilizatorul dintr-o pozitie asezata sau îl pot ajuta sa se aseze pe un scaun sau pe un pat. Cele doua brate în forma de U sunt prevazute cu ghidoane si perne de aer moi, ce se pot umfla în fractiuni de secunda pentru a preveni caderea. „Persoanele în vârsta, în general, nu vor sa poarte hamuri sau alte echipamente vizibile”, spune Bolli. „E-BAR ofera sprijin, asista mersul si previne caderile, dar fara a restrictiona miscarea sau a crea disconfort psihologic. E usor de folosit la nevoie.”

Robotul a fost testat într-un laborator, cu ajutorul unui voluntar în vârsta, în diferite scenarii casnice. S-a demonstrat ca E-BAR poate sprijini utilizatorul în timpul unor miscari dificile, precum aplecarea pentru a ridica un obiect sau întinderea pentru a lua ceva de pe un raft.

De asemenea, robotul a fost capabil sa ajute persoana sa treaca peste marginea unei cazi de baie – una dintre cele mai provocatoare activitati pentru mobilitatea redusa a oamenilor de vârsta a treia. „Este incredibil sa vezi aceasta tehnologie în actiune, în contexte care conteaza cu adevarat,” spune Bolli.

Versiunea actuala a E-BAR nu include algoritmi de predictie a caderilor, dar un proiect paralel din acelasi laborator dezvolta exact aceasta capacitate. Se utilizeaza învatarea automata pentru a anticipa în timp real riscul de cadere si pentru a declansa masurile de protectie corespunzatoare.

Profesorul Asada subliniaza ca tehnologiile dezvoltate în laboratorul sau sunt gândite pentru a acoperi diferite etape ale procesului de îmbatrânire: „Starea de sanatate a unei persoane în vârsta se poate schimba de la o luna la alta. Dorim sa oferim un sprijin continuu, adaptabil, care sa tina pasul cu aceste schimbari.”

E-BAR este un exemplu remarcabil al modului în care tehnologia poate transforma vietile persoanelor în vârsta, oferindu-le nu doar siguranta, ci si independenta. Într-o societate în care îmbatrânirea activa devine o realitate inevitabila, astfel de inovatii pot redefini ideea de îngrijire si pot reda demnitatea celor care au nevoie de sprijin.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Tortilla conservata fara refrigerare

Urmatorul Articol

OZN-uri pe Valea Hudson

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Urmatorul Articol

OZN-uri pe Valea Hudson

Ingeniozitatea hominizilor

Naufragiul care a dus la întemeierea Africii de Sud

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.