• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 300 pentru vesnicie

300 pentru vesnicie

21 martie 2007
in Blitz
A A

Carismaticul om politic care a fost Winston Churchill spunea candva, referindu-se la eroismul soldatilor britanice ce au impiedicat invazia nazista, „niciodata atat de multi nu au datorat atat de mult atator de putini”. Faptul este valabil si pentru bravurile savarsite, cu mii de ani in urma, de catre o mana de ostasi spartani, care au oprit, fie si vremelnic, colosul persan, in trecatoarea de la Termopile. Astazi, pilda lor de vitejie i-a inspirat si pe producatorii de film, a caror realizare, beneficiind din plin de toate elementele unei pelicule de succes – actiune, suspans, o tara de „romance” si multe efecte speciale, va va lasa cu rasuflarea taiata…

Un film care a starnit controverse

Desigur, ar trebui spus ca batalia de la Termopile a mai constituit subiectul unui film istoric – „300 Spartans”, turnat in 1962, cu mijloacele si viziunea de atunci. Recentul film al lui Zack Snyder (cel care a mai regizat si „Dawn of the Dead”) constituie o capodopera a efectelor speciale si, desi este realizat in stilul benzilor desenate ale lui Frank Miller, dupa care a fost inspirat, senzatia de realism este socanta.

De altfel, filmul a fost evaluat, in Statele Unite, cu litera „R”, pentru „secventele grafice de lupta, nuditate si sexualitate moderata”, fiind interzis copiilor sub 12 ani. Pelicula prezinta povestea legendara a celor 300 de luptatori spartani care, condusi de regele Leonidas (splendid jucat de actorul Gerard Butler), se opun, in anul 480 i.Hr., armatei persane de un sfert de milion de oameni, avand in frunte pe regele Xerxes.

Pastrand in mare firul epic al „Istoriilor” lui Herodot, filmul evidentiaza insa un profund contrast intre spartanii viteji, ferm hotarati sa-si apere patria in fata invadatorilor, fie si cu pretul sacrificiului suprem, si persanii lacomi, decadenti, de o sexualitate excesiva, care cer cu trufie „pamant si apa”. O asemenea abordare, falsa, desigur – o recunosc chiar si criticii americani – a starnit, cum era de asteptat, reactia vehementa a autoritatilor iraniene, care-i considera pe persani stramosii lor.

„Astfel de actiuni fac parte dintr-un complot international impotriva Iranului. Dar in fata bogatiei culturale si artistice iraniene, dusmanii nostri vor pierde si aceasta batalie”, a declarat Gholam Husein Elham, purtatorul de cuvant al guvernului iranian.

„La noapte vom dormi la Hades!”

 Dincolo de controverse, sa recunoastem ca jocul actorilor este memorabil iar imbinarea scenelor reale cu cele realizate pe computer desavarsita. Acuratetea cu care sunt infatisate scenele de lupta il face pe spectator sa tremure, pur si simplu, in scaunul lui, dar in acelasi timp sa se simta fascinat de aceasta poveste despre eroism si sacrificiu. Un efect deosebit asupra privitorilor il are si coloana sonora de exceptie, semnata de Tyler Bates. Desi scenariul este facut dupa tipicul hollywoodian, cu ingredientele cunoscute din „Gladiator” si „Troia”, nu lipsesc butadele spartane celebre, consemnate ca atare de autorii antici.

De pilda, regele Leonidas le spune soldatilor „La noapte vom dormi la Hades”, sau raspunde solilor persani, care il ameninta ca de multimea sagetilor lor, si soarele se intuneca, „Atunci vom lupta pe intuneric”, iar, cand i se cer armele, riposteaza, „Veniti sa le luati!” Cu asemenea atuuri, nu-i de mirare ca, in chiar primul weekend de la lansare, in cinematografele din Statele Unite, filmul a adus incasari de peste 70 milioane dolari, adica mai mult decat toate celelalte pelicule lansate in aceeasi zi – 14 martie. La noi, filmul va rula in cinematografe incepand de pe 23 martie si iubitorii de istorie si cinefilii n-ar trebui sa-l rateze!

Adevarul despre Termopile

Dincolo de frumoasa legenda proslavita de autorii antici greci, istoricii contemporani accepta ca lucrurile nu au stat chiar asa. In primele doua zile ale luptei de la Termopile, trecatoarea a fost aparata de 4000 de greci si aliati ai acestora, iar in ultimul asalt, nu doar cei 300 de spartani i-au infruntat pe persani, ci 1500 de soldati, din orase supuse Spartei, precum Thespiae sau Teba, care au fost obligati de regele Leonida si hilotii sai sa lupte pana la capat, atunci cand atenienii si ceilalti greci s-au retras.

De partea cealalta, se pare ca intreaga armata operationala a lui Xerxes nu depasea 60.000 de oameni. Chiar si asa, raportul de forte era total inechitabil si constituie un adevarat miracol faptul ca timp de doua zile spartanii au rezistat asalturilor inamice, desi au avut de infruntat nu doar trupele de mercenari si recruti, ci insasi cumplita forta a „Nemuritorilor” – garda personala a suveranului persan. In cele din urma, ei au fost coplesiti, dupa ce un tradator le-a aratat persilor o poteca ascunsa, prin care spartanii au putut fi atacati din spate. Astazi, la locul bataliei se afla o placuta comemorativa pe care putem citi emotionantul deznodamant: „Straine ce treci pe aici, te du si vesteste la Sparta: morti noi zacem, dupa ce legilor ei ne-am supus…”

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii 26 martie – 01 aprilie

Urmatorul Articol

Casa – medicul de fiecare zi

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Casa - medicul de fiecare zi

Vitamina C, ingerul nostru pazitor

Zeii de foc din Costa Rica

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.