Arenal. Un colos inalt de 1680 m; cel mai important din tara. „Urletele” si avalansele de piatra de pe flancuri n-au incetat din 1968 cand a avut loc marea eruptie. Inainte de aceasta data, era considerat un vulcan stins. Trezirea „Zeului de foc” cum il considerau indigenii, a fost atat de puternica incat a devastat o intindere de 12 km patrati facand sa dispara satele Pueblo Nuevo si Tabacon.
Vital Castro, un locuitor in varsta de 73 de ani din La Fortuna, un mic oras aflat la 7 km de vulcan, isi aminteste de trezirea vulcanului ca si cum s-ar fi intamplat cu o zi inainte. Eruptia a fost atat de mare incat a dizlocat roca si a imprastiat-o cu forta a 100 de tractoare. Trei cratere s-au deschis pe flancul sau occidental. In preziua eruptiei, pamantul incepuse sa tremure iar vantul se dezlantuise in rafale puternice.
Cand vulcanul a erupt, „norii” de cenusa au parcurs 5 km in doar doua minute, spulberand totul in cale. Temperatura gazelor a fost atat de ridicata incat a deshidratat si carbonizat vegetatia. In septembrie al aceluiasi an, lava a inceput sa iasa si sa se intinda. Martorul si-a riscat viata pentru a nu pierde spectacolul. In ziua marii eruptii, Vital Castro si familia sa au fost in cele din urma evacuati.
Cu eforturi uriase, Vital Castro impreuna cu alti voluntari a reusit sa-i ingroape pe cei arsi, multi dintre decedati fiind rude sau cunostinte ale sale. In 1973, activitatea vulcanului s-a deplasat spre cel de-al treilea crater (1450 m) continuand si in prezent. Din 1984, vulcanul se manifesta prin explozii de gaze, cenusa si blocuri de piatra care se rostogolesc pe flancul de vest, cu o viteza de 120 km/h. Scurgerile de lava ating o viteza de 70 km/h.
In 1995 aceste scurgeri au ajuns pana in birourile administrative ale rezervatiei naturale. In timpul noptii vulcanul ofera un fascinant spectacol de lava, din pantecele muntelui parand sa reverse aur topit si jerbe de foc, situl fiind din acel punct de vedere, cel mai spectaculos din tara.
Rincon de la Vieja
Legenda vulcanului isi are originea in numeroasele eruptii care au avut loc de-a lungul secolelor. Numele de „Rincon de la Vieja” provine de la o presupusa matroana care ar fi locuit in pantecele muntelui. Se spunea despre cei care ajungeau in aceste locuri ca veneau sa-i faca o vizita „batranei doamne”, o fiinta fantastica, cunoscuta sub numele de Dabaida, careia indienii ii aduceau hrana pentru ca erau infricosati de „ochii sai de foc” si de „dintii de tigru”.
Poas
Cea mai mare eruptie a sa a avut loc in ianuarie 1910 cand o coloana de vapori si de cenusa s-au ridicat la 8000 m deasupra craterului. Numele sau deriva dintr-o planta, un fel de arbust spinos in forma de furca, ce se gaseste din abundenta in regiune. Exista si o varianta a originii numelui sau, legata de un trib numit Poas. Initial, vulcanul se numea „Volcan de los votos”. Se pare ca indienii il escaladau pentru a obtine sulful necesar ceremoniilor si nevoilor personale. Inainte ca zona sa devina parc national, localnicii se aventurau in crater pentru a umple sticle cu apa acida pe care o vindeau in farmacii intrucat era eficace in tratarea durerilor musculare, dentare, sau pentru tratarea arsurilor.
DORIN MARAN
Comentarii