• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Vitamina C, ingerul nostru pazitor

Vitamina C, ingerul nostru pazitor

21 martie 2007
in Consultatii fara plata
A A

Toate vitaminele sunt de neinlocuit, dar cea mai importanta este vitamina C, din motivele cele mai serioase: carenta totala provoaca moartea din cauza scorbutului, carenta partiala favorizeaza un mare numar de boli, in plus ea avand cel mai vast rol fiziologic dintre toate vitaminele existente in organismul uman. Vitamina C nu este insa acea tableta acrisoara, eventual cu arome de fructe, desi astazi populatia asa o are in minte, de obicei. Ea exista in primul rand in produse naturale si, oricum am asimila-o, e foarte util sa stim la ce serveste, de fapt.

Agresiuni ale vietii urbane

 Produs publicitar sau „bomboana”? Nici una, nici alta. Carenta totala de vitamina C spuneam ca duce la imbolnavirea de scorbut, unul dintre cele mai dureroase moduri de a muri, dupa circa trei luni de suferinta. Problematica legata de acest element ne intoarce cu milioane de ani in urma, cand – afirma cercetatorii – din cauza unei mutatii, stramosii nostri au pierdut posibilitatea de a sintetiza vitamina C. Asadar, suntem cu totul dependenti de sursele alimentare, pentru a supravietui. Carentele totale insa se manifesta numai in conditii de nutritie anormale (la prizonieri, la marinarii de cursa lunga, la batranii izolati etc.).

 In ultima jumatate de secol, populatia s-a indreptat masiv catre viata la oras, unde si deprinderile alimentare sunt schimbate drastic. Practic, depindem de produsele industriei agroalimentare moderne, subordonate mai mult concurentei de piata, decat imperativelor hranirii rationale. Or, alimentatia noastra „industrializata” este mult saracita sau complet lipsita de vitamina C! In schimb, organismul este bombardat cu produse distrugatoare de vitamine: alcool, tutun, pesticide, droguri, medicamente, aditivi alimentari, radiatii, materii poluante etc.

Un cerc vicios

 Existenta insasi pare uneori ca ne depaseste, tocmai din cauza fluxurilor colosale si rapide de informatii. Media le dramatizeaza sistematic pentru un impact audiovizual cat mai percutant, ritmurile vietii moderne galopeaza si toate multiplica factorii de stres cronic cu pusee acute, fapt ce mareste considerabil nevoia de vitamina C. Pe deasupra, oamenii au devenit mai putin rezistenti la efectele acestui stres prin hipovitaminoza generala.

E un cerc vicios, de altfel: stresul genereaza carenta, care faciliteaza stresul… Se stie ca orice boala si in special orice infectie se traduce si printr-o marire a necesarului de vitamina C, astfel ca o banala gripa poate usor sa genereze o subcarenta sau o carenta. Acesti doi factori – maladie si stres – pot fi adaugati pe lunga lista a inamicilor vitaminei C.

Vitamina C nu e o jucarie, in afara rolului vitaminizant ea luptand in prima linie impotriva infectiilor, a cancerului, a artrozei, a alergiilor, a patologiilor cardio-vasculare etc. De asemenea, este si un puternic stimulent cerebral si remediu eficace contra hipoglicemiei. In fine, rolul fundamental al oxigenului e inseparabil de cel al vitaminei C, utilizarea acesteia fiind astazi cel mai bun mijloc complementar de optimizare a bio-disponibilitatii. O observatie speciala pentru fumatori: fiecare tigara consuma 25 mg de vitamina C, asadar in jur de 200 mg pierdute dupa fumarea unui pachet intreg.

In apararea imunitatii

 Exista destule necunoscute si mituri despre vitamina C. De pilda, ea nu impiedica somnul, ci il stimuleaza. Nevoile personale zilnice variaza in functie de modul de viata, de programul genetic, de poluare, de starea sistemului imunitar, de calitatea alimentatiei s.a.m.d. Cand o carenta de vitamina C se instaleaza progresiv, apare inbatranirea prematura a tesuturilor, dar si scaderea imunitatii, a resurselor fizice si a potentialului intelectual, intrucat ea participa activ la toate schimburile biologice din corp si permite metabolismului sa utilizeze celelalte vitamine si oligoelemente necesare mentinerii sanatatii. Vitamina C e un aliment cotidian la fel de important ca aerul si ca apa.

Atunci cand aerul si apa sunt poluate, organismul are nevoie de mai multa vitamina C, pentru a lupta impotriva toxinelor. Insuficienta constanta de vitamina C in alimente sta la originea slabirii sistemului imunitar, adica a protectiei fiziologice impotriva infectiilor si a tumorilor. Subcarenta regulata favorizeaza si aparitia bolilor cronice considerate de obicei cauzate de inaintarea in varsta: probleme arteriale, hipercolesterolemie, artroze, oboseala cronica, infectii repetitive (in special respiratorii), alergii, intoxicatii cronice, dureri, crampe, guta, anemie, insomnie si lista poate continua.

Cine se teme de vitamina C?

 Cea mai eficienta aparare este atacul, se spune. Iar vitamina C, elementul pozitiv care se dovedeste dusmanul neimpacat al „coruperii” organismului nostru prin diversi factori, infrunta agresiuni din foarte multe directii. Vom enumera cei mai redutabili inamici, fara comentarii suplimentare. In ce priveste concluziile si sugestiile, acestea se impun de la sine.

 – Stresul inseamna tot ce ne transmite sentimente dezagreabile sau dureroase si include componente mari consumatoare de vitamina C: certuri, nelinisti, griji, doliu, probleme profesionale, familiale sau afective, evenimente socante, producatoare de frici, de tensiuni, conflicte, dar si caldura excesiva sau frig puternic, dureri fizice chiar si moderate, interventii chirurgicale si tratamente medicale, schimbarea locului de munca sau a domiciliului etc.

 – medicamentele pot fi si ele distrugatori de vitamina C: antalgicele, antidepresivele, antiinflamatoriile, produsele folosite in chimioterapia anticanceroasa – pe scurt, cam tot ce este „anti”. Iradierile spontane in timpul unor examene radiologice sau in tratamentele radioterapeutice fac si ele parte din aceasta lista.

 – Alimentele „moderne” suprasaturate de ingrediente sintetice care dau arome, gusturi, culori, conservanti artificiali, indulcitori si asa mai departe. Sunt acei asa-numiti aditivi alimentari, prezenti si in majoritatea covarsitoare a sucurilor obtinute prin amestecarea unor chimicale cu apa. Aici se incadreaza insa si produsele care la origine au fost naturale, dar in urma prelucrarii industriale repetate si-au pierdut cea mai mare parte din calitatile favorabile organismului nostru (fainuri, uleiuri, zaharuri etc.).

 – Precizare: Nu exista nici un fel de manifestare, imediata sau secundara, care sa trimita la administrarea de vitamina C, chiar si in doze mari. Asadar, nu exista riscul de hipervitaminoza, vitamina C (acid ascorbic) nu are nici un fel de toxicitate, nici acuta, nici cronica; nu are efect teratogen asupra fatului si asupra femeii insarcinate, adica nu implica risc de generare a unor malformatii congenitale.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Casa – medicul de fiecare zi

Urmatorul Articol

Zeii de foc din Costa Rica

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Zeii de foc din Costa Rica

Zambetul care taie tabla

Lisabona - orasul navigatorilor indrazneti

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.