Asezata la varsarea raului Tejo in Atlantic dominand un imens estuar, Lisabona, capitala Portugaliei, e unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume. De aici au plecat navigatorii portughezi pe marile lumii, aducand aur, mirodenii si tot felul de minuni. Fondatorii orasului au fost fenicienii ce au ridicat pe la 1200 i.Hr. asezarea Alis Rubbo (Portul linistit) denumire devenita Lisboa (Lisabona).
Devenita apoi asezare a lusitanilor iberici (Olisipo) a cunoscut rand pe rand stapanirea romana, vizigota si maura. Aceasta din urma a durat 400 de ani, pana in 1147 cand orasul a fost cucerit de cruciatii condusi de regele Afons I Henriques. In lupta crancena care a avut loc s-au remarcat o multime de eroi, ramanand in memoria tuturor sacrificiul lui Martin Monez care s-a aruncat in sabiile maurilor care aparau poarta castelului fortareata Sf. Gheorghe facilitand astfel intrarea crestinilor in cetate.
In 1245 viitorul rege Alfons al III-lea a mutat resedinta sa de la Coimbra la Lisabona, orasul capatand si o importanta politica pe langa cea economica. In secolul al XV-lea Vasco da Gama a descoperit traseul catre India iar Pedro Alvarez Cabral a intemeiat colonia Braziliei. In aceasta perioada a fost inaltat Turnul Belém, unul dintre simbolurile orasului. Suveranii aveau curti stralucitoare. Manuel I (1495-1521) detinea sase elefanti si o pantera imblanzita care ii colorau procesiunile.
Drept multumire fata de Dumnezeu pentru darurile acordate, regale a inceput constructia Manastirii Sfantul Ieronim, cladire impunatoare, exemplu de stil manuelin, adica un savant amestec de elemente gotice, maure si indiene. Lucrarea din gresie gri cu trei nave, a necesitat 60 de ani pentru a fi terminata. Ea a rezistat insa uriaselor distrugeri din 1775 cand, in ziua Sarbatorii Tuturor Sfintilor un cutremur cumplit, trei valuri seismice si un incendiu de proportii au lovit orasul, transformandu-l intr-un morman de ruine.
Au murit atunci 30.000 de oameni si au cazut la pamant 15.000 de cladiri, 300 de palate si 110 biserici. Reconstructia orasului a revenit marchizului de Pombal care s-a conformat in mod stralucit. Pe locul ruinelor unui palat a asezat Praça do Comercio, o piata uriasa din care, printr-un arc urias, ridicat in partea de nord, se poate patrunde in cartierul Baixa, construit tot atunci. Din nefericire cartierul a suferit distrugeri grave in 1988 cand un incendiu a distrus 18 cladiri.
Langa Baixa se afla si Piata Lisabonei, loc istoric unde in 1820 a fost ars pe rug ultimul cetatean acuzat de erezie. Bulevardele umbrite de strajeri, cele 42 de muzee, lifturile de fonta care leaga orasul nou de cel vechi, multimea bisericilor, Obeliscul Independentei inaltat in 1882, universitatile, colinele orasului strabatute de vechiul tramvai fac din Lisabona un oras unic, un oras in care amintirea navigatorilor de odinioara ramane treaza in inimile locuitorilor.
IRINA STOICA
Comentarii