• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 13 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 13 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » In cautarea echilibrului

In cautarea echilibrului

24 octombrie 2007
in Consultatii fara plata
A A

Un cititor craiovean al „Magazinului” (il vom numi A.C.) se afla in cautarea medicamentului numit de domnia-sa Betacsin, care „lecueste de la bautura” persoanele devenite dependente de acest drog. Cu ani in urma, a cunoscut cazul unui barbat vindecat suta la suta cu picaturile extrase din plante si puse in mancare, produs despre care stie ca s-ar fi fabricat candva la Piatra Neamt. In cautarea medicamentului – numit, de fapt, Betaxin – am aflat si despre afectiunile in categoria carora intra si alcoolismul lucruri interesante si utile pentru multa lume. Le vom trece in revista, nu inainte de a mentiona ca barbatul lecuit, despre care vorbeste dl A.C., are astazi respectabila varsta de 83 de ani.

Sevrajul alcoolic

Ideea de pornire este ca anumite tulburari psihice, cum sunt si cele cauzate de consumul excesiv si constant de bauturi alcoolice, duc la comportament violent, la reactii imprevizibile si irationale, la stari de delir si halucinatorii. Sevrajul alcoolic se manifesta la persoane care inceteaza ori reduc consumul de alcool, dupa 10-15 ani de excese. In 3-6 ore de la oprirea consumului, apar tremuraturi ale mainilor, limbii si ochilor, greata si voma, slabiciune, tahicardie, transpiratie abundenta, tensiune crescuta, stari de anxietate, irascibilitate sau deprimare, hipotensiune artostatica.

Malnutritia, oboseala ori o maladie psihica pot agrava simptomele. Ca simptome asociate, se pot enumera: dureri de cap si uscarea gurii, fata umflata si inrosita, gastrita, somn agitat, perceptii eronate, uneori scurte halucinatii de origini senzoriale diverse. In 5-10% din cazurile de sevraj alcoolic apar convulsii importante in primele 48 de ore. Lucrurile devin si mai ingrijoratoare la persoanele cu antecedente de epilepsie. Daca simptomele specifice evolueaza, ele pot duce la delirium tremens.

„Fantome” si remediile lor

In mod clar, un medic trebuie consultat cat mai rapid, dar sunt foarte eficiente si masurile non-farmacologice: repaus strict; hidratare si alimentatie bogata in proteine si in glucide; in caz de simptome moderate ori severe, poate fi necesara administrarea unor perfuzii, pentru remedierea problemelor legate de deshidratare. In fata unui pacient cu asemenea probleme, atat cadrele medicale, cat si apropiatii lui trebuie sa adopte o atitudine calma si ferma.

Prezenta unei persoane care-l poate face sa se relaxeze contribuie la reducerea anxietatii, a agitatiei si a riscurilor. Chiar distractiile si conversatia degajata sunt binevenite, intrucat ajuta la deturnarea atentiei pacientului de la simptomele sale. Un mediu linistit si calm contribuie la reducerea iritabilitatii si favorizeaza odihna. Halucinatiile si perceptiile eronate nu trebuie contestate, dar nici validate, ci subiectul va fi facut constient de realitatea inconjuratoare.

In simptomatologia usoara, se prescrie de obicei un sedativ, dar in cea moderata sau severa e nevoie de vigilenta, pentru ca alcoolicul sa nu amestece medicamentele cu bautura ori sa „renunte” la a lua unele dintre ele. Aici apare si recomandarea Betaxinului sau a Libriumului, situatia fiind suficient de grava, ca sa necesite o supraveghere stricta a pacientului.

Delirium tremens

Avem de-a face deja cu o urgenta medicala, intrucat vorbim despre sevrajul alcoolic cu aparitia simptomelor de delir, lucrurile putand degenera, pana la decesul subiectului. Cauzele provin din cumularea efectelor toxice ale consumului excesiv de alcool si din carentele nutritionale prelungite – intre 5 si 15 ani. Delirium tremens e deseori declansat de stoparea sau reducerea consumului de alcool, dar poate fi asociata si cu o infectie acuta sau cu o leziune, cu deshidratarea sau cu un traumatism afectiv.

De obicei, semnele clinice apar rapid si fluctueaza ziua, dar se agraveaza noaptea. In medie, sindromul dureaza 2-5 zile, insa poate persista si mai multe saptamani. Simptomele sunt in general aceleasi cu cele amintite la sevrajul alcoolic, insa au o manifestare mult mai violenta. Se poate ajunge la amnezii, dezorientare accentuata, idei delirante, halucinatii inspaimantatoare, discursuri incoerente, lipsa odihnei, comportament autodestructiv, tulburari afective s.a.m.d.

Bolnavul trebuie sa aiba caile respiratorii, respiratia si circulatia in buna functionalitate, sa bea lichid suficient, sa se hraneasca in special cu proteine si glucide (fara grasimi), sa i se administreze perfuzii. Camera sa va fi bine luminata, pentru a se evita „interventia” perturbatoare a umbrelor, iar prezenta unei persoane apropiate este intotdeauna utila. Si in asemenea cazuri, medicul (si numai el!) poate recomanda medicatie cu sedative, iar in stari agravante Haldol sau Betaxin.

Supraveghere, calm si fermitate raman insa cuvintele de ordine pentru cei din jur, dintre care nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma un specialist in asemenea patologii. Patologii care, intr-o lume normala, nici nu ar trebui sa existe, dar pana una-alta incercam sa ne linistim cu… sloganuri de genul „Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii”. „Grav” insemnand, cum spuneam, inclusiv amenintarea cu moartea!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Spirulina – alga minune

Urmatorul Articol

Cand tatal moare în duel…

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Cand tatal moare în duel...

Imprejurimile Venetiei

Orez cu cascaval si sos de rosii

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.