Pe langa cele 118 insule, sau dupa altii chiar 300, pe care este asezat splendidul oras al dogilor, exista si alte cateva, considerate podoabe ale lagunei. Dintre acestea, de buna seama cea mai cunoscuta este Lido, aflata la o mila de oras, una dintre cele mai faimoase plaje din lume. Dar, cu toate ca noi concepem acest loc mirific doar ca o statiune, el este in acelasi timp incarcat de istorie.
Exista aici manastirea inchinata Sfantului Nicolae din Mira Lickia, locas care pastreaza moastele acestuia. Aici a fost ales dogele Domenico Selva, si mai exista o multime de alte constructii evocand cruciadele, luptele impotriva invaziilor straine, inclestarile cu Genova, calatoriile pe mare. Este suficient sa amintim celebrul far, construit in 1312 si fortul San Andreas, ridicat in 1544 dupa planurile lui Michele Sannicheli.
Printre cele mai cunoscute insule din jurul Venetiei trebuie amintite de asemenea Murano, cetatea sticlarilor si Burano, ai carei locuitori sunt nu doar mari iubitori de arta ci si mesteri priceputi mai ales in realizarea dantelelor, printre cele mai faimoase din lume. Viata de aici a fost strans legata de cea din Torcello, una dintre cele mai frumoase insule din laguna. Istoria acesteia este mai veche chiar decat cea din Venetia.
In zilele noastre, vizitatorului ii este greu sa creada ca acest sat mic numara odinioara 30.000 de suflete si era plin de palate stralucitoare. Soarta lui a fost asemanatoare cu cea a multor altor insule. In secolul al V-lea locuitorii au inceput sa paraseasca locurile, fugind din calea barbarilor. Cu toate acestea in secolul al VII-lea era sediul unei episcopii iar in 1247 Torcello avea propriul sau statut, propriile sale legi. Oamenii au continuat totusi sa plece iar epidemiile si mai ales malaria au marcat sfarsitul unei vieti infloritoare.
Exista cateva splendide vestigii ale antichitatii, asezate in parcul inierbat din centrul satului. Minunile medievale evoca si ele stralucirea de odinioara. Piateta este dominata de turnul clopotnita construit din caramida rosie in secolul al IX-lea, ridicat alaturi de vechea catedrala Santa Fosca, din anul 1000 si catedrala Santa Maria Asunta, fondata in anul 639. Biserica este de fapt cel mai vechi monument arhitectural din laguna.
Cu toate ca a fost reconstruita si restaurata in numeroase randuri, ea ramane in intreaga regiune cel mai semnificativ exemplu de arhitectura a timpului. O intrare simpla, cu coloane, sustine o arhitrava de lemn in fata peretelui de caramida. In interior se inalta coloane de marmura cu capiteluri corintiene si un mozaic bizantin din secolele al XII-lea si al XIII-lea constituie o adevarata mandrie pentru acest sfant locas. De asemenea exista aici un remarcabil mozaic venetian.
Afara, in apropiere, se afla asa-numitul „caregon” ceea ce in dialect inseamna scaun, un fel de tron de piatra despre care legenda spune ca a fost tronul lui Attila, desi, probabil a fost tronul unui episcop. In spatele bisericii se inalta Capela San Marco, unde se spune ca au fost adapostite o vreme moastele Sfantului in drumul spre Venetia. Alaturi sunt ruinele unui baptiseriu din secolul al IX-lea, iar Muzeul Estuarului din Piata Consiliului expune valoroase opere de arta. Sunt doar cateva locuri care amintesc un trecut zbuciumat dar luminat de dragostea pentru credinta si arta.
IRINA STOICA
Comentarii