Rapit din America de Sud in urma uneia dintre cele mai periculoase si mai spectaculoase misiuni ale serviciilor secrete din toate timpurile, fostul tortionar nazist Adolf Eichmann a fost adus in Israel, la baza fortificata Yagur, unde a petrecut noua luni. Israelienii nu doreau sa-l judece doar pe baza dovezilor existente in documente si a afirmatiilor sub juramant ale martorilor, asa ca inculpatul a fost supus zilnic unor interogatorii amanuntite, care, transcrise, au totalizat peste 3.500 de pagini.
Folosind documentele furnizate in special de „vanatorul de nazisti” Tuviah Friedman, anchetatorii au putut sa-si dea seama cand Eichmann mintea sau era evaziv in declaratii. Fostul lider nazist s-a declarat, pe tot parcursul interogatoriilor, un simplu functionar, care nu facuse decat sa indeplineasca ordinele primite; el nu parea sa realizeze enormitatea crimelor comise.
Procesul lui, inceput pe 11 aprilie 1961 la Curtea Districtuala din Ierusalim, l-a avut ca prim procuror al acuzarii pe insusi procurorul general al statului Israel, Gideon Hausner. Eichmann a fost reprezentat de avocatul german Robert Servatius (niciun avocat evreu nu acceptase sa-l apere) si, pentru ca legea israeliana interzicea dreptul la audiere in fata curtii a unor avocati straini, ea a fost modificata, spre a-i oferi acuzatului sansa unei aparari corecte.
Guvernul israelian a dispus ca procesul sa aiba o larga acoperire mediatica si sute de reporteri din toata lumea au luat cu asalt sala in care se desfasurau dezbaterile. Eichmann a fost plasat intr-o „cusca” cu geamuri blindate, spre a-l feri de tentativele de asasinat. Procurorii au avut nevoie de 56 de zile spre a-si prezenta probele, incluzand sute de documente acuzatoare si 112 martori, majoritatea supravietuitori ai Holocaustului.
Pe 15 decembrie 1961, Eichmann a fost condamnat la moarte pentru 15 capete de acuzare, inclusiv pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Pe 1 iunie 1962, acuzatul a fost spanzurat la inchisoarea din Ramla. Ulterior, pedeapsa cu moartea a fost abrogata din Codul Penal israelian.
GABRIEL TUDOR
Comentarii