Declansat de asasinarea, in iunie 1914, a mostenitorului la tronul Austro-Ungariei, principele Franz Ferdinand, Primul Razboi Mondial a fost cel mai devastator conflict din istoria de pana atunci a omenirii, intrecut, ca pagube si numar de victime doar de Al Doilea Razboi Mondial. Principala caracteristica a Primului Razboi Mondial a fost folosirea strategica pe scara a transeelor ca linii de aparare pe Frontul de Vest, intinse de la Marea Nordului pana in Elvetia. Peste 9 milioane de oameni au pierit pe campul de lupta si multi civili au murit din cauza bolilor, foametei sau a genocidului comis de fortele de ocupatie – cum este exemplul Armeniei.
Conflictul a marcat disparitia totala a absolutismului monarhic in Europa, patru imperii: german, tarist, austro-ungar si otoman. De asemenea, el a insemnat aparitia regimului comunist in Rusia in urma revolutiei din octombrie 1917, precum si formarea a numeroase state nationale, din ruinele vechilor imperii – Cehoslovacia si Iugoslavia – ori alipirea unor teritorii la patria mama – cazul Romaniei si Poloniei. Evenimentele din anul 1917 au fost decisive pentru soarta razboiului, desi efectele lor vor fi resimtite abia in 1918. In februarie 1917, Germania a declansat razboiul submarin total, cu scopul de a stopa aprovizionarea trupelor britanice care luptau pe continent.
In acelasi an, Statele Unite vor intra in razboi de partea Antantei, dar Puterile Centrale – Germania, Austro-Ungaria, Turcia si Bulgaria vor recupera acest dezavantaj odata cu retragerea Rusiei – devenita stat comunist – din razboi, in decembrie. In primavara anului 1918, germanii au declansat o puternica ofensiva pe Frontul de Vest, respinsa insa cu mari pierderi. Contraofensiva Aliata, inceputa in august, iar Puterile Centrale, epuizate si speriate de posibilitatea unor revolutii comuniste, au acceptat armistitiul ce punea capat razboiului, armistitiu semnat pe 11 noiembrie 1918.
GABRIEL TUDOR
Comentarii