Penultimul imparat al Chinei, provenind din dinastia manciuriana Qing, a fost Guang-Xu (1871-1908), a fost titularizat la varsta de patru ani (1875) cu sprijinul matusii sale, imparateasa Dowager Cixi. Acesta fusese concubina imperiala si devenise cel mai puternic om in stat prin relatiile sale familiale. Desi oficial domnia lui Guang-Xu (sub regenta pana la 18 ani, in 1889) a durat pana in 1908, influenta matusii sale a fost coplesitoare.
Zbuciumatul destin al acestui imparat (care a murit la 37 de ani) este unul mai rar intalnit in istoria monarhiilor. Cand a iesit de sub regenta, Guang-Xu a inceput o politica de reforme a statului chinez, el fiind un mare admirator al dezvoltarii social-politice din Japonia. Numai ca matusa Cixi, care-l adoptase drept fiu si se autonumise "imparateasa mama", era o conservatoare, opunandu-se permanent schimbarilor. Guang-Xu a deschis legaturile Chinei cu Occidentul, iar in 1898 a elaborat "Reforma celor o suta de zile", in care erau prevazute modificari moderne ale legilor, ale vietii sociale si culturale. In acel moment, Cixi da o lovitura de palat cu ajutorul armatei si-l izoleaza pe imparat intr-o insulita apropiata de Orasul Interzis, intr-un arest la domiciliu suprinzator. Ea nu voia sa declanseze o criza politica (Guang-Xu era recunoscut in continuare de Occident), asa ca nu l-a fortat sa abdice. De jure, el a ramas imparat pana la moarte (1908), dar de facto tara era condusa de "imparateasa-mama" Cixi. Acesta i-a mai impus si o nevasta, dar imparatul avea doua concubine preferate (una dintre ele a fost ucisa de Cixi).
In ciudatul sau arest la domiciliu, imparatul Guan-Xu era pazit de o garda de eunuci fideli lui Cixi. Aceasta stia ca suveranul de drept avea aliati in tara si in strainatate, unde se formase un fel de guvern in exil. Guang-Xu (pasionat de reparatul ceasornicelor) astepta moartea lui Cixi, caci nu putea complota impotriva ei. Sfarsitul acestei bizare povesti monarhice a fost la fel de ciudat. Imparatul Guang-Xu moare otravit la 14 noiembrie (1908), iar in ziua urmatoare moare si Cixi! Istoricii spun ca ea stia ca e pe moarte si a pus un eunuc sa-l otraveasca cu arsenic. I-a urmat la tron un nepot, Puyi, ultimul imparat al Chinei (1908-1912). Istoria Chinei il pretuieste pe imparatul Guang-Xu ca pe un prim mare reformator al tarii.
PAUL IOAN
Comentarii