Nascut la Clermint, pe 19 iunie 1623, Blaise Pascal a fost al treilea copil al lui Etienne Pascal si totodata singurul lui fiu. Mama lui a murit pe când Blaise avea doar trei ani, pierdere care-l va afecta foarte mult. In 1632, Etienne Pascal, un matematician cu vederi liberale, si-a luat copiii si s-a stabilit la Paris. Adept al unei educatii neortodoxe, tatal sau a decis ca micul Blaise sa nu invete matematica decât atunci când ar fi considerat el ca era suficient de copt pentru asta, anume la vârsta de 15 ani. Ambitionat de interdictie, Blaise incepe insa sa studieze fascinantul domeniu la 12 ani si va descoperi singur ca suma unghiurilor unui triunghi este intotdeauna egala cu 180 grade.
Aflând despre revelatia fiului sau, Etienne Pascal i-a permis sa studieze geometria euclidiana. La 14 ani, adolescentul incepe sa participe la intrunirile matematicienilor din Paris, prezentând chiar, peste doi ani, câteva teoreme proprii privind geometria. In decembrie 1639, Etienne Pascal a fost numit preceptor regal in Normandia si se va muta, cu familia, la Rouen. Dupa eforturi intense, pe durata a trei ani, Blaise Pascal inventeaza primul calculator mecanic din istorie, numit Pascaline, spre a-si ajuta tatal la calculele taxelor. Dupa ce in 1646 tatal sau sufera un grav accident, Blaise devine brusc o persoana religioasa, chiar mistica.
Dar interesul pentru stiinta nu-l paraseste. Incepe studiile asupra presiunii atmosferice si in 1647 demonstreaza existenta vidului. Moartea tatalui sau, in 1651, il impinge spre filosofia crestina, iar dupa ce are o viziune, in noaptea de 22 spre 23 noiembrie 1654, se dedica total religiei crestine. Face vizite tot mai dese la manastirea jansenista Port-Royal des Champs, la circa 30 km sud-vest de Paris si intre 1656 si 1658 scris Cugetarile, cea mai cunoscuta lucrare de teologie si filosofie a acestui ilustru savant si erudit. Moare la doar 39 de ani, din cauza unui cancer la stomac, fiind inmormântat in biserica St. Etienne-du-Mont din Paris.
GABRIEL TUDOR
Comentarii