O igiena adevarata a vietii este mult mai importanta decât am putea crede, si acest lucru nu este valabil doar in privinta starii generale de sanatate, ci si atunci când este vorba despre pastrarea unei bune sanatati sexuale. Efectele sunt cele dorite, fara folosirea stimulentelor destul de „licitate” in ultima vreme. Un motiv cât se poate de serios, pentru urmarea câtorva sfaturi suta la suta sanatoase. In special pentru barbati, care par (aici) cei mai vulnerabili.
Este bine sa…
…pastram sub control silueta, dar si modul de alimentatie. Mentionam ca intre cele doua exista o legatura implicata, obligatorie. Supraponderalitatea poate fi insotita de probleme ale circulatiei sangvine si de scaderea nivelului testosteronului, hormon care poate manifesta dupa o vreme influente importante asupra capacitatii masculine de a avea erectii. S-a demonstrat prin studii concrete ca un indice al masei corporale (IMC) mai mare de 28,7 mareste riscul de impotenta cu circa 30%. De asemenea, colesterolul trebuie sa se afle si el in atentie. Pentru a nu avea surprize nedorite, este recomandat consumul de grasimi asa-zicând sanatoase (provenind de la peste, ulei de masline, de nuca, de rapita etc.), eliminând din alimentatie grasimile saturate care fac sa creasca nivelul colesterolului rau (din carnea grasa, mezeluri, produse din lapte integral, oua) si care ingusteaza arterele.
De evitat…
…inamicii sanatatii si implicit ai vietii sexuale normale. Unii dintre acestia par a fi mai degraba ispititori, infrângând vointa consumatorului, dar si spectrul posibilelor efecte nefaste ale consumului lor. In ce priveste sexualitatea, ar trebui sa fugim de tigari, deoarece nicotina provoaca micsorarea vaselor sangvine si – la barbati – diminueaza afluxul de sânge catre penis, lucru ce sfârseste prin a perturba erectia. Si alcoolul reprezinta o tentatie periculoasa. Daca se consuma cu moderatie, totul este in regula; in schimb, excesul provoaca adevarate dezastre in pat. Un pahar cu vin (rosu, de preferinta, dar oricum sa fie natural) dezinhiba si poate fi chiar de ajutor la inceput. Un consum cronic excesiv duce in final la efecte negative majore: scaderea nivelului de testosteron (hormonul virilitatii) si pierderea controlului asupra erectiei. Un alt dusman redutabil, producator de dependenta, il constituie drogurile de tipul hasisului, al cocainei s.a.m.d. Pe lânga faptul ca este ilegal, consumul acestora va avea urmari mai mult decât neplacute asupra performantelor sexuale.
Exercitiul fizic…
…pentru a ne pastra in forma sexuala multumitoare este foarte important. Aceasta, deoarece: miscarea favorizeaza producerea de endorfine (hormonii placerii, ai starii de bine, de satisfactie); ajuta la reducerea excesului de masa corporala; relaxeaza si alunga stresul; imbunatateste activitatea sistemului cardio-vascular si circulatia sangvina. Se recomanda de pilda practicarea inotului (30 de minute pe zi), a mersului rapid sau pur si simplu a mai multor zeci de minute de mers pe jos. In mod special pentru persoanele pasionate de ciclism, se recomanda ca – in scopul facilitarii circulatiei sangvine in zona genitala – sa se regleze cât mai convenabil saua bicicletei, nici prea sus, nici prea jos. De asemenea, ideal este ca talpile sa stea lipite de pedale, in orice pozitie s-ar afla acestea.
De stiut!
In cursul diminetii, virilitatea atinge de obicei nivelul maxim. Dupa o noapte de somn odihnitor, revigorant, nivelul testosteronului se afla la punctul cel mai inalt, ceea ce ar trebui sa insemne o usurare majora a activitatii sexuale. Specialistii mai sugereaza totodata sa incercam plasarea intr-un plan cât mai indepartat a „maruntisurilor” cotidiene care pot cauza neajunsuri in ce priveste erectia: rutina, grijile permanente, micile obsesii. Un element de luat in seama este, si in asemenea cazuri, inventivitatea in viata intima, alungarea monotoniei in cuplu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii