Pentru prima oara în istoria acestei tari-continent, la 19 februarie 1942 Australia a fost atacata de o forta straina. Forte aeriene japoneze, reprezentate de 242 de aparate de bombardament, au atacat importantul port Darwin din nordul Australiei. Loviturile bombardierelor nipone au vizat si doua aeroporturi ale aceluiasi oras (deschis la Marea Timor).
Scopul atacului japonez a fost anihilarea portului Darwin si a facilitatilor sale pentru a nu putea fi folosit de catre aliati în actiunile din „Teatrul de razboi al Pacificului”. În esenta, japonezii se temeau de invaziile asupra insulelor Timor si Java si transformarea lor în baze militare pentru actiuni antijaponeze. Raidurile din 19 februarie au fost cele mai ample din cele aproape o suta de incursiuni aeriene de atac asupra Australiei din perioada 1942-1943.
Portul Darwin era un oras relativ mic, însa avea o pozitie strategica foarte importanta pentru aliati, în special pentru flota SUA si pentru aparatele de zbor americane care plecau din Hawaii. Realimentarea cu combustibil si alte necesitati era esentiala pentru a face fata armatei japoneze din acea zona a Pacificului. De aceea, Darwin a devenit o importanta baza aeriana a Australian Army si pentru Fortele Aeriene ale Regatului Unit.
Atacul japonez a fost condus de Mitsuo Fuchida, acelasi comandant (capitan de bombardier) care a dirijat primul val al atacurilor de la Pearl Harbor. Loviturile niponilor au primit o riposta destul de slaba, având în vedere ca pregatirea anti-aeriana a portului nu era la un nivel acceptabil. În aceste conditii, atacul a reprezentat un succes al Japoniei. Mai mult de jumatate din populatie s-a refugiat spre sud, au fost ucise 235 de persoane, 400 au fost ranite, 30 de avioane au fost distruse, 8 nave au fost complet avariate, în timp ce agresorul a pierdut doar doi oameni si patru bombardiere. În total, asupra portului Darwin au cazut 681 de bombe japoneze.. Aceste atacuri au continuat pâna la 12 noiembrie 1943, în special în zonele de nord si de vest ale Australiei.
PAUL IOAN
Comentarii