• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Aproape totul despre… Oscar

Aproape totul despre… Oscar

19 februarie 2015
in Blitz
A A

Decernate pentru prima oara în 1929, premiile Academiei Americane de Film, mai cunoscute sub numele de „Oscaruri”, au devenit sinonimul valorii – desi unii cârcotasi afirma ca nu întotdeauna distinctiile s-au acordat pentru valoare, ci pentru corectitudine politica, patriotism, nepotism si alte calitati contemporane. Nu ne propunem însa, în rândurile urmatoare, sa intram pe acest „teren minat” al presupunerilor, ci doar sa va prezentam o serie de lucruri amuzante, bizare si mai putin cunoscute din… bucataria acestui eveniment de care ne mai despart doar câteva zile.

 – Stiati ca premiantii nu detin dreptul de proprietate asupra faimoaselor statuete? Înainte de a le fi decernate, ei trebuie sa semneze un angajament prin care promit ca, daca vor dori vreodata sa vânda statueta Academiei, contra sumei de 1 dolar. În caz contrar, nu o pot vinde nimanui, fiind pasibili de închisoare. Regula dateaza din 1955, dupa ce pâna atunci mai multi actori îsi vândusera deja trofeele pe piata libera. Pentru a repara situatia, Steven Spielberg a cumparat, în 2001, cu suma de 578.000 de dolari Oscarul primit de Bette Davis si l-a returnat Academiei, iar în 1999 Michael Jackson a platit un milion de dolari pentru Oscarul cucerit de David Selznick!

 – Cel mai mare perdant din istoria Oscarurilor nu e nici Peter O’Toole, nici Leonardo di Caprio, cum ati putea fi tentati sa credeti, ci Kevin O’Connell, un inginer de sunet de la Hollywood, care a fost nominalizat, începând cu 1983, de 20 ori la Oscar, fara sa poata cuceri nici macar o singura statueta.

 – Unul dintre cei mai neobisnuiti premianti a fost Ministerul Britanic al Informatiilor, care a primit Oscarul, în 1941, pentru filmul documentar „Tinta de noapte”. Nu în fiecare zi un organ de propaganda cucereste un asemenea premiu!

 – De-a lungul istoriei, un singur câstigator a purtat acelasi nume cu statueta: Oscar Hammerstein II, care a obtinut premiul pentru cea mai buna coloana sonora în 1941 si 1945.

 – La dineul festiv oferit în cinstea participantilor anul acesta vor fi servite 1200 de sticle de sampanie, 1000 de homari, 1200 de stridii Kumamoto si 18 kg de caviar, precum si 7 kg de pulbere de aur, care vor fi presarata pe cele 4.000 de statuete de ciocolata, oferite invitatilor.

 – Cel mai scurt discurs de acceptare i-a apartinut renumitul regizor Alfred Hitchcock, care a spus, simplu, „Multumesc”. Cele mai lungi discursuri de acceptare a unui premiu au avut loc în 2002, când ceremonia a durat aproape cinci ore. De atunci s-a impus „regula celor 45 de secunde”, potrivit careia oricine vorbeste mai mult de 45 de secunde va fi întrerupt de interventia orchestrei.

 – Desi multa vreme s-a folosit, la premieri, introducerea „Si câstigatorul este…”, dupa 1990 sintagma a fost înlocuita, din motive de corectitudine politica, pentru a nu rani orgoliul învinsilor, cu „Si Oscarul merge la…”

 – Prima pelicula color care a câstigat Oscarul pentru „Cel mai bun film” a fost „Pe aripile vântului”, din 1939. Ultimul film alb-negru care a obtinut distinctia a fost „Artistul”, din 2011.

 – Liza Minnelli, care va participa si la festivitatea Oscarurilor de anul acesta, e singura câstigatoare a premiului (în 1972, pentru rolul din „Cabaret”) ai carei parinti au cucerit Oscarul. Mama ei, Judy Garland, a obtinut un Oscar onorific în 1939, iar tatal, Vincente Minnelli, a fost desemnat „cel mai bun regizor”, în 1958, pentru filmul „Gigi”.

 – O singura femeie a câstigat premiul pentru „cel mai bun regizor” – Kathryn Bigelow, pentru „The Hurt Locker”, în conditiile în care doar 23% dintre membrii cu drept de vot ai Academiei de Film sunt femei. Totodata, desi sase actori de culoare au luat Oscarul, o singura actrita de culoare – Halle Berry, în 2001 – s-a bucurat de aceasta distinctie.

 – De-a lungul timpului au existat si câstigatori care au refuzat premiul. George C. Scott a câstigat la categoria „cel mai bun actor”, pentru felul cum l-a portretizat pe generalul Patton, în filmul omonim din 1970, dar a refuzat onoarea, declarând ca fastuoasa ceremonie e „doar o parada de carne care dureaza doua ore”. Marlon Brando a refuzat si el titlul de cel mai bun actor pentru prestatia din Nasul (1972) si a trimis în locul lui o tânara deghizata în indianca, Maria Cruz, pentru a protesta fata de tratamentul la care erau supusi nativii indieni din America.

 – Ceremonia decernarii premiilor Oscar a fost amânata de trei ori: în 1938, din cauza inundatiilor masive din Los Angeles, în 1968, din cauza funeraliilor lui Martin Luther King Jr. si în 1981, din cauza tentativei de asasinat asupra presedintelui Ronald Reagan.

 – Pentru sprijinirea efortului de razboi al Americii, între 1942 si 1945 statuetele Oscar au fost facute din ghips!

 – De doua ori în istorie doua surori au fost nominalizate la aceeasi categorie si în acelasi an: în 1941, Joan Fontaine si Olivia de Havilland, ambele concurând pentru titlul de „cea mai buna actrita” – Joan Fontaine a cucerit Oscarul si în 1966, Lynn Redgrave si Vanessa Redgrave, tot pentru „cea mai buna actrita” – de asta data niciuna dintre ele nu s-a impus.

 – Singurul actor care a fost nominalizat de doua ori dupa moarte a fost James Dean, o data pentru „La est de Eden” (1955) si a doua oara pentru „Gigantul” (1956).

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 23 februarie – 1 martie 2015

Urmatorul Articol

Fara dureri de cap!

Articole Similare

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Urmatorul Articol

Fara dureri de cap!

Bolile venerice sau pudoarea bine temperata

Domus aurea, o structura unica a arhitecturii romane

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.