Decernate pentru prima oara în 1929, premiile Academiei Americane de Film, mai cunoscute sub numele de „Oscaruri”, au devenit sinonimul valorii – desi unii cârcotasi afirma ca nu întotdeauna distinctiile s-au acordat pentru valoare, ci pentru corectitudine politica, patriotism, nepotism si alte calitati contemporane. Nu ne propunem însa, în rândurile urmatoare, sa intram pe acest „teren minat” al presupunerilor, ci doar sa va prezentam o serie de lucruri amuzante, bizare si mai putin cunoscute din… bucataria acestui eveniment de care ne mai despart doar câteva zile.
– Stiati ca premiantii nu detin dreptul de proprietate asupra faimoaselor statuete? Înainte de a le fi decernate, ei trebuie sa semneze un angajament prin care promit ca, daca vor dori vreodata sa vânda statueta Academiei, contra sumei de 1 dolar. În caz contrar, nu o pot vinde nimanui, fiind pasibili de închisoare. Regula dateaza din 1955, dupa ce pâna atunci mai multi actori îsi vândusera deja trofeele pe piata libera. Pentru a repara situatia, Steven Spielberg a cumparat, în 2001, cu suma de 578.000 de dolari Oscarul primit de Bette Davis si l-a returnat Academiei, iar în 1999 Michael Jackson a platit un milion de dolari pentru Oscarul cucerit de David Selznick!
– Cel mai mare perdant din istoria Oscarurilor nu e nici Peter O’Toole, nici Leonardo di Caprio, cum ati putea fi tentati sa credeti, ci Kevin O’Connell, un inginer de sunet de la Hollywood, care a fost nominalizat, începând cu 1983, de 20 ori la Oscar, fara sa poata cuceri nici macar o singura statueta.
– Unul dintre cei mai neobisnuiti premianti a fost Ministerul Britanic al Informatiilor, care a primit Oscarul, în 1941, pentru filmul documentar „Tinta de noapte”. Nu în fiecare zi un organ de propaganda cucereste un asemenea premiu!
– De-a lungul istoriei, un singur câstigator a purtat acelasi nume cu statueta: Oscar Hammerstein II, care a obtinut premiul pentru cea mai buna coloana sonora în 1941 si 1945.
– La dineul festiv oferit în cinstea participantilor anul acesta vor fi servite 1200 de sticle de sampanie, 1000 de homari, 1200 de stridii Kumamoto si 18 kg de caviar, precum si 7 kg de pulbere de aur, care vor fi presarata pe cele 4.000 de statuete de ciocolata, oferite invitatilor.
– Cel mai scurt discurs de acceptare i-a apartinut renumitul regizor Alfred Hitchcock, care a spus, simplu, „Multumesc”. Cele mai lungi discursuri de acceptare a unui premiu au avut loc în 2002, când ceremonia a durat aproape cinci ore. De atunci s-a impus „regula celor 45 de secunde”, potrivit careia oricine vorbeste mai mult de 45 de secunde va fi întrerupt de interventia orchestrei.
– Desi multa vreme s-a folosit, la premieri, introducerea „Si câstigatorul este…”, dupa 1990 sintagma a fost înlocuita, din motive de corectitudine politica, pentru a nu rani orgoliul învinsilor, cu „Si Oscarul merge la…”
– Prima pelicula color care a câstigat Oscarul pentru „Cel mai bun film” a fost „Pe aripile vântului”, din 1939. Ultimul film alb-negru care a obtinut distinctia a fost „Artistul”, din 2011.
– Liza Minnelli, care va participa si la festivitatea Oscarurilor de anul acesta, e singura câstigatoare a premiului (în 1972, pentru rolul din „Cabaret”) ai carei parinti au cucerit Oscarul. Mama ei, Judy Garland, a obtinut un Oscar onorific în 1939, iar tatal, Vincente Minnelli, a fost desemnat „cel mai bun regizor”, în 1958, pentru filmul „Gigi”.
– O singura femeie a câstigat premiul pentru „cel mai bun regizor” – Kathryn Bigelow, pentru „The Hurt Locker”, în conditiile în care doar 23% dintre membrii cu drept de vot ai Academiei de Film sunt femei. Totodata, desi sase actori de culoare au luat Oscarul, o singura actrita de culoare – Halle Berry, în 2001 – s-a bucurat de aceasta distinctie.
– De-a lungul timpului au existat si câstigatori care au refuzat premiul. George C. Scott a câstigat la categoria „cel mai bun actor”, pentru felul cum l-a portretizat pe generalul Patton, în filmul omonim din 1970, dar a refuzat onoarea, declarând ca fastuoasa ceremonie e „doar o parada de carne care dureaza doua ore”. Marlon Brando a refuzat si el titlul de cel mai bun actor pentru prestatia din Nasul (1972) si a trimis în locul lui o tânara deghizata în indianca, Maria Cruz, pentru a protesta fata de tratamentul la care erau supusi nativii indieni din America.
– Ceremonia decernarii premiilor Oscar a fost amânata de trei ori: în 1938, din cauza inundatiilor masive din Los Angeles, în 1968, din cauza funeraliilor lui Martin Luther King Jr. si în 1981, din cauza tentativei de asasinat asupra presedintelui Ronald Reagan.
– Pentru sprijinirea efortului de razboi al Americii, între 1942 si 1945 statuetele Oscar au fost facute din ghips!
– De doua ori în istorie doua surori au fost nominalizate la aceeasi categorie si în acelasi an: în 1941, Joan Fontaine si Olivia de Havilland, ambele concurând pentru titlul de „cea mai buna actrita” – Joan Fontaine a cucerit Oscarul si în 1966, Lynn Redgrave si Vanessa Redgrave, tot pentru „cea mai buna actrita” – de asta data niciuna dintre ele nu s-a impus.
– Singurul actor care a fost nominalizat de doua ori dupa moarte a fost James Dean, o data pentru „La est de Eden” (1955) si a doua oara pentru „Gigantul” (1956).
GABRIEL TUDOR
Comentarii