Mai mereu, despre problemele intime se discuta – argumentat si/sau justificat ori nu – cu multa prudenta, pe care însa am numi-o mai degraba jena. Un sentiment nu tocmai firesc si mai ales deloc sanatos, fie si numai pentru un motiv extrem de important. Pe lânga periculozitatea maxima a bolilor venerice, deseori ignorata cu o iresponsabilitate condamnabila (a nu se uita ca acestea sunt transmisibile catre partener), ele sunt si din ce în ce mai raspândite, în contextul unui libertinaj general promovat chiar pe canale publice de mare impact.
Maladiile transmisibile pe cale sexuala sunt însa în crestere si pentru ca unele dintre ele nu prezinta niciun simptom, astfel ca persoana respectiva nu stie ca este infectata, putând astfel transmite boala unei/unor alte persoane, cu care are contact sexual neprotejat. Nu prea se cunoaste, însa exista numeroase boli cu transmitere sexuala: sifilis; blenoragie (gonoree); trichomoniaza urogenitala; candidozele; chlamidiaza; herpesul genital; verucile genitale; vaginita; paduchii lati; hepatita tip B; infectii HIV-SIDA. Pentru motivele mentionate, credem ca e bine sa semnalam principalele indicii care ar trebui nu doar sa ne puna pe gânduri, ci si sa ne trimita la medicul specialist.
Blenoragia (gonoreea). La 3-5 zile de la raportul sexual infectat se produce îmbolnavirea prin: la barbat – aparitia unei scurgeri purulente din canalul urinar; la femeie poate trece neobservata, manifestându-se uneori prin abundenta unei secretii vaginale banale. Prezentarea la medic si tratarea bolii conform indicatiilor acestuia duc la vindecarea sigura si rapida. În cazul când tratamentul se instituie prea târziu, apar complicatii prin propagarea infectiei la nivelul întregului aparat genito-urinar. Mai mult, dupa ani de zile de la o îmbolnavire de blenoragie cu complicatii, victima poate avea si o alta surpriza, mai mult decât neplacuta – sterilitatea!
Sifilisul. Leziunea primara este sancrul sifilitic – o urma nedureroasa aparuta pe organul genital. Prezentarea de urgenta la medic si tratarea bolii dupa prescriptiile acestuia duc la vindecare. Însa, în cazul în care se întârzie, infectia se raspândeste în întreg organismul. Astfel, începe perioada secundara a sifilisului, când pot aparea: leziuni pe tegumente si pe mucoase; alopecie; poliadenopatii. Daca infectia sifilitica nu a fost surprinsa nici în perioada secundara, ea continua sa evolueze fara niciun simptom si dupa 5 pâna la 15 ani, în functie de caz, apar manifestarile sifilisului tertiar. Leziunile sunt gome si ulceratii care se pot localiza oriunde în organism: piele, mucoase, oase; creier si maduva spinarii; inima, aorta; globii oculari. Îmbolnavirea de o boala venerica este legata de felul în care fiecare întelege sa îsi rezolve problemele legate de sexualitate.
Câteva scurte mentiuni la cele de mai sus pot fi, la acest nivel, sfaturi de bun-simt, idei pe care ori nu le stie oricine ar fi eventuala victima a fenomenului mentionat, ori nu le ia în seama, de obicei sub paguboasa „deviza” Mie nu mi se poate întâmpla asa ceva! Totusi:
– Evitati legaturile sexuale întâmplatoare si, în orice astfel de împrejurare, încercati sa preveniti îmbolnavirea prin folosirea prezervativului, care nu constituie doar un mijloc de contraceptie. Puteti, realmente, sa preveniti îmbolnavirea prin masuri de igiena: folosirea prezervativului, toaleta locala cu apa si sapun sau cu solutii slab antiseptice, a organelor genital, la sfârsitul actului sexual.
– Întrerupeti raporturile sexuale la cea mai mica suspiciune de îmbolnavire, dar neaparat având o comunicare directa, responsabila cu partenerul/partenera respectiv(a).
– Prezentati-va la medic imediat ce ati observat primele semne de îmbolnavire: sifilomul pentru sifilis sau scurgerea purulenta pentru blenoragie.
– În cazul îmbolnavirii urmati tratamentul indicat, pâna la vindecarea completa.
– Nu în ultimul rând, cautati sa nu va tratati singuri, la sfatul prietenilor sau al altor persoane binevoitoare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii