Numit in limba gaelica Raibert Bruis, iar de englezi Robert the Bruce, acest personaj controversat din istoria Scotiei era descendentul unei familii cu radacini normande si gaelice si a fost unul dintre cei mai mari regi scotieni si totodata un razboinic de seama a epocii medievale. El a pretins tronul in calitate de urmas indepartat al regelui David I. Legenda spune ca Robert de Brus, lord de Annandale si Marjorie, tatal sau, ar fi fost tinut prizonier de mama lui Bruce, contesa de Carrick, pana cand a acceptat sa se insoare cu ea. Desi nu se stie cand s-a nascut, a vazut lumina zilei, dupa toate probabilitatile, la castelul Turnberry din Ayrshire.
De asemenea, tineretea lui este invaluita in mister. Cert este ca a invatat sa vorbeasca mai multe limbi – gaelica, scotiana si franceza, si a fost educat in limba latina, potrivit uzantelor vremii. Venirea pe tron a lui John Balliol a fost considerata o mare nedreptate de clanul Bruce, care s-a aliat cu Eduard I, regele Angliei, spre a-l indeparta pe „uzurpator”. In august 1296, Robert Bruce a jurat credinta, in calitate de vasal, lui Eduard dar asta nu l-a impiedicat sa sprijine din umbra revolta lui William Wallace contra dominatiei engleze.
Cand Wallace a fost invins la Falkirk insa, Bruce a trecut iar de partea lui Eduard. Politica duplicitara dusa de el i-a determinat atat pe englezi cat si pe conationalii sai scotieni sa-l priveasca cu suspiciune. Dar acest machiavelism i-a fost de folos, permitandu-i sa supravietuiasca unei perioade extrem de dificile pentru Scotia. Pe 25 martie 1306 el a reusit sa fie incoronat la Scone, langa Perth, starnind mania lui Eduard. Regele englez n-a mai apucat insa sa se razbune iar fiul sau, nevolnicul Eduard II, a fost zdrobit in 1314 la Bannockburn de Robert Bruce, victorie ce a asigurat, pentru multe secole, independenta Scotiei.
GABRIEL TUDOR
Comentarii