Doar cu greutate reusim sa reperam firele de praf care plutesc absolut tot timpul in atmosfera, dar pe care le inhalam cu o „usurinta” explicabila, de altfel. Altfel stau lucrurile cu alti doi inamici redutabili ai sanatatii noastre, perfect vizibili, care insa ne provoaca boli grave, daca ii neglijam. Mucegaiul si igrasia au însotit omul oriunde a locuit, incepand din epoca traiului in grote. Inamicii tacuti nu s-au dat batuti, nici cand omul s-a mutat în locuinte moderne, realizate cu cele mai noi materiale pentru constructii. Repulsia pe care o simtim la vederea lor nu este doar de ordin estetic, ci si igienic. Aceste pete dizgratioase ne ameninta cu diverse boli, de la simple alergii, pana la complicate afectiuni pulmonare sau chiar hepatice.
Iubitoare de umezeala
Igrasia consta în petele de umezeala ce apar în anumite zone ale peretilor din locuinta noastra. Uneori, ea devine mai clara prin culoarea galbuie pe care o capata, din cauza ca umiditatea dizolva sarurile din zidarie si le scoate la suprafata, unde se cristalizeaza. Ulterior, ele distrug nu doar stratul de vopsea aplicat pe perete, ci si tencuiala de pe acesta, placile din rigips sau orice alt material poros aflat în calea lor.
Ca o consecinta a faptului ca zona respectiva pastreaza umezeala mai mult timp, se ivesc „vietatile” (mucegai, alge, ciuperci, bacterii), care arata ca niste pete de culoare închisa. Sunt mari amatoare de apa si caldura, aerul statut si iluminarea slaba fiind înca un motiv al dezvoltarii lor. În casa omul desfasoara diverse activitati care presupun utilizarea apei. Daca ne spalam, fierbem hrana, respiram, transpiram sau crestem plante, o parte din lichid se evapora si circula dintr-o încapere în alta, cautand o iesire. În ceea ce priveste continutul de apa al aerului, pentru asigurarea confortului este suficienta o umiditate de 50 la suta, o depasire a cifrei avand ca rezultat aparitia igrasiei. Impactul igrasiei este mai puternic atunci cand peretii sunt mai reci în raport cu aerul din camera (situatie mai frecvent întalnita în sezonul rece).
Ciupercile… ataca!
Oamenii pot fi expusi la sporii de mucegai inhalandu-i sau înghitindu-i odata cu hrana. Cei care sunt sensibili la un astfel de contact, pot avea imediat nasul înfundat, ochii înrositi, respiratie dificila sau iritarea pielii. De asemenea, oamenii cu probleme pulmonare si predispozitie genetica pot dezvolta în timp infectii respiratorii grave sau chiar astm bronsic. Sporii de mucegai pot fi factori declansatori principali ai crizei de astm. Cei mai expusi acestui pericol sunt: – copiii (au imunitatea imperfecta si sunt predispusi la infectii respiratorii recidivante si grave); – femeile gravide; – varstnicii; – persoanele cu imunitatea slabita; – persoanele alergice sau cu boli respiratorii cronice.
De asemenea, desi poate sa para cel putin ciudat, mucegaiul poate fi una dintre cauzele declansatoare ale depresiei. El irita caile respiratorii superioare, provocand tuse, îngreunarea respiratiei si simptome astmatice. Conform unor studii, prezenta mucegaiului în case este asociata cu cresterea ratei de depresie. Cercetatorii explica ca unele tipuri de mucegai sunt si toxine, iar expunerea la acestea poate inhiba zone din creier corespunzatoare emotiilor. Oamenii de stiinta au concluzionat ca persoanele care prezentau semne ale depresiei traiau în medii în care era prezent mucegaiul. Studiile sugereaza faptul ca o casa bine îngrijita ofera o viata mai sanatoasa. Mesajul pe care cercetatorii au vrut sa-l transmita este ca modul în care este sau nu îngrijita o casa influenteaza mult starea de sanatate.
Solutii la îndemana tuturor
Iarna exista obiceiul deloc sanatos ca ferestrele sa nu se prea deschida pentru a aerisi locuinta. Nu de alta, dar… intra frigul. Este o conceptie cu totul nepotrivita cu ideea de sanatate. Aerul rece si proaspat nu numai ca alimenteaza plamanii cu un surplus de oxigen, dar mai si permite umezelii sa „fuga”. Etanseizarea excesiva a încaperii prezinta marele inconvenient ca, odata ivita, umiditatea din interior nu va avea pe unde sa iasa, caz în care nu-i ramane altceva decat sa se depuna pe pereti. Prin urmare, mai bine peretii reci fara umezeala, decat peretii reci si umezeala cat cuprinde! De asemenea, curatenia casei este importanta. Praful este locul ideal în care se pot „ascunde” sporii ciupercilor si cei ai mucegaiurilor (care sunt, si ele tot ciuperci). O locuinta neaerisita va „beneficia” de aer închis, iar praful, în lipsa curentilor de aer, se va depune nestingherit. Încalzirea suplimentara, în conditiile în care avem o atmosfera umeda, nu este o solutie eficienta.
O alta problema o constituie zona baii, un loc din casa unde se produc foarte multi aburi. Simpla deschidere a usii de la baie nu constituie o solutie, deoarece umiditatea existenta aici se va raspandi în restul locuintei. Extrem de necesara este montarea unui ventilator în acest spatiu. Folosit cu regularitate ori de cate ori este nevoie, acesta extrage umiditatea, prevenind astfel dezvoltarea bacteriilor de mucegai. O alta solutie pentru prevenirea aparitiei mucegaiului în baie (atentie, acesta se va extinde si în restul locuintei, daca nu se iau masuri) consta în iluminarea mai buna a baii, întrucat mucegaiul nu se dezvolta în zone bine luminate. Dupa dus, lasati lumina aprinsa pentru înca 10-15 minute. De asemenea, curatati bine suprafetele din zona cazii sau a cabinei de dus, grasimile favorizand aparitia mucegaiului. Pentru acest lucru puteti folosi fie produse de curatenie pe baza de clor, fie pe baza de otet. Nu uitati de perdeaua de baie! Aceasta trebuie spalata cu apa calda, în care se adauga o cana de înalbitor, ori se poate sterge cu otet. Nu utilizati covorase de baie din materiale textile. Odata ce s-au udat, contribuie la mentinerea unui nivel ridicat de umiditate. Sunt masuri simple, dar eficiente, care nu genereaza doar confort, ci si conditii favorabile pastrarii sanatatii.
MIHAELA VLAD
Comentarii