Resedinta oficiala a suveranilor Marii Britanii in Scotia, Palatul Holyrood este o constructie masiva si eleganta, inaltat pe o stanca de granit la poalele careia se deschide „Calea Regala”. O mare parte din cladire a fost ridicata in secolul al XVII-lea, in stilul epocii respective. In spatele fatadei de vest, larga si eleganta, cu doua etaje, un portic doric si doua turnuri cu acoperisuri conice, se afla palatul propriu-zis, a carui istorie dateaza din timpul lui David I. Acesta a fondat in 1128 o manastire augustina numita Holyrood. Devenind din ce in ce mai importanta pentru credinciosi, adevarat centru de pelerinaj, manastirea a fost reconstruita si mult largita in secolul al XIV-lea.
Cu aceasta ocazie i s-a adaugat o casa de oaspeti, folosita atat de frecvent de regii scotieni, incat in secolul al XV-lea a devenit o importanta resedinta regala. Iacob al II-lea s-a nascut aici in 1426, aici a fost incoronat si s-a casatorit si tot aici a fost inmormantat in 1460. Incepand din 1500, cand a demarat constructia resedintei regale, devenita favorita suveranilor, Iacob al IV-lea si Iacob al V-lea au ridicat in jurul casei de oaspeti o cladire care s-ar putea numi primul Palat Holyrood. Armata engleza condusa de Contele de Hertford a dat foc palatului in 1544. Doar turnul din nord-vest a supravietuit acestei inclestari armate si altei lupte care a avut loc trei ani mai tarziu.
Palatul a fost reconstruit in jurul acestui turn de catre Maria Stuart a Scotiei care, dupa intoarcerea din Franta, in 1561, a dedicat sapte ani acestui edificiu. Dupa ce Iacob al VI-lea al Scotiei a devenit Iacob I al Angliei, in 1603, la moartea verisoarei sale, regina Elisabeta, Palatul din Edinburgh nu a mai fost folosit multa vreme ca resedinta regala. In ciuda acestui fapt, Carol al II-lea Stuart a fost destul de interesat de istoria stramosilor sai, pentru ca sa-i ceara lui Sir William Bruce sa conceapa si sa conduca restaurari majore la Holyrood.
Intre 1671 si 1680 marele turn din partea de nord-vest cu salba sa de tunuri, urmele de batalii si insemnele lui Iacob al V-lea si a Mariei de Guise, cateva parti din vechiul palat renascentist ridicat candva dupa un plan rectangular si chiar cateva dintre ruinele vechii manastiri au fost incorporate in noul si splendidul palat carolingian. Astazi suveranii se afla in palat numai cateva saptamani pe an si evenimentul este anuntat de steagul falfaind deasupra. In restul anului palatul este deschis marelui public oferindu-se astfel un minunat prilej de a patrunde in istoria Scotiei si in vietile conducatorilor ei.
Aici se afla bijuteriile Coroanei Scotiei, printre care o coroana facuta doar din aur extras din tara, si se pastreaza aproape intacta camera mica in care Maria Stuart l-a nascut pe Iacob al VI-lea al Scotiei, viitorul Iacob I al Angliei. Iacob al VII-lea al Scotiei, respectiv Iacob al II-lea al Angliei a locuit in apartamentele oficiale de la Holyrood in vremea in care nu era inca suveran ci doar duce de York si de Albany. Tot aici, respectiv in turnul de nord-vest, David Rizzio, secretarul Mariei Stuart, a fost condamnat la moarte in fata suveranei.
Un eveniment de seama pentru locuitorii orasului este Festivalul din Septembrie cand Palatul este o adevarata vedeta. In prima noapte o lovitura de tun anunta inceperea festivitatilor si palatul este brusc luminat, in vreme ce toate celelalte lumini sunt stinse. Palatul apare astfel suspendat in aer dar inundat de lumini care incearca intr-un fel sa stearga amintirea marilor tragedii petrecute intre zidurile macinate de vreme.
IRINA STOICA
Comentarii