Preluind tronul dupa moartea lui Henri al II-lea cel Sfant, imparatul Conrad al II-lea zis cel Batran a fost incoronat la 26 martie 1027 drept suveran al Sfantului Imperiu Roman. Acesta era un complex multi-etnic din centrul Europei, avand Regatul German drept cel mai vast teritoriu. Din aceeasi entitate statala mai faceau parte Regatul Boemiei, Regatul Burgundiei si Regatul Italie. Sfantul Imperiu Roman a rezistat pana in anul 1806, in vremea lui Napoleon Bonaparte.
Fondator al dinastiei Saliene, Conrad al II-lea a fost si rege al Burgundiei, Germaniei si Italiei. El s-a nascut la Speyer (Germania), in anul 990. Tatal sau a fost Henri conte in Wormsgau, apartinand familiei nobiliare a lui Otto von Worms. Mama lui Conrad a fost Adelaide de Alsacia… Din motive politice, Conrad a fost nevoit sa se casatoreasca, in 1016, cu Gisela de Swabia, o ducesa care ramasese de doua ori vaduva. Tatal ei, Herman al II-lea de Swabia, fusese concurent la tron cu tatal lui Conrad. O data cu moartea lui Henri al II-lea, dinastia Ottoniana s-a terminat si a debutat cea Saliana. Incoronarea lui Conrad al II-lea s-a desfasurat la basilica Sf. Petru din Roma.
Conrad al II-lea a dus mai multe campanii in Ungaria, Italia si Polonia. El a incercat sa continue relatiile amicale cu suveranii Regatului Ungariei, insa a fost nevoie de desfasurari militare de anvergura pentru a anexa Regatul Burgundiei. De asemenea, imparatul s-a preocupat cu succesiunile in regiunea Lombadia a Italiei, pentru a asigura cat mai multe resurse Sfantului Imperiul Roman. Unul dintre contestatarii lui Conrad a fost chiar unul dintre fiii vitregi (prin mariajul cu Gisela), si anume ducele Ernst de Swabia. Gisela si-a sustinut sotul si in cele din urma rebelul a fost prins si incarcerat. Ernst a fost eliberat din inchisoare la cererea fiului lui Conrad, Henry.
Imparatul Conrad al II-lea a dus o politica de control al teritoriilor supuse Coroanei cu ajutorul Bisericii. El a fondat noi biserici si manastiri… In anul 1039 a inceput sa sufere din ce in ce mai mult de guta si a murit la Utrecht in acelasi an, cand implinise 49 de ani. Inima sa a fost ingropata la catedrala Sf. Martin din Utrecht.
PAUL IOAN
Comentarii