Alaturi de Martin Luther, Jean Calvin a fost unul dintre cei mai influenti teologi si reformatori crestini din secolul XVI, dezvoltand un sistem aparte de teologie crestina, numit ulterior calvinism. Avocat de profesie, el s-a rupt de Biserica catolica pe la 1530, inspirat de scrierile lui Luther. Dupa ce tensiunile religioase au provocat o insurectie violenta impotriva protestantilor din Franta, Calvin a fugit la Basel, in Elvetia, unde in 1536 a publicat prima editie a lucrarii sale de capatai, Institutiile religiei crestine. In acel an, Calvin a fost invitat sa participe la reformarea bisericii din Geneva, de catre un alt ganditor progresist, William Farel.
Dar Consiliul municipal al orasului elvetian s-a opus implementarii ideilor lor si Calvin si Farel au fost expulzati. Ajuns la Strasbourg, Calvin a devenit paroh la o biserica a protestantilor francezi refugiati dar a continuat sa sprijine miscarea reformista din Geneva si in cele din urma a fost invitat sa conduca biserica de aici. Dupa revenire, el a introdus noi forme de guvernare a bisericii si de desfasurare a liturghiei, in ciuda opozitiei manifestate de familiile bogate ale urbei, care au incercat sa-i diminueze autoritatea. In aceasta perioada, in Geneva a aparut si Michelle Servette, un teolog spaniol cunoscut pentru opiniile sale novatoare, considerate eretice.
Denuntat de Calvin, Servette a fost executat de Consiliul municipal. Dupa un puternic aflux de refugiati si noi alegeri pentru Consiliul municipal, pozitia lui Calvin s-a intarit si acesta a devenit practic un dictator al orasului, obligandu-i pe toti cei ce i se opuneau sa plece. Calvin si-a petrecut ultimii ani din viata propovaduind Reforma in Genova si intreaga Europa si opunandu-se din rasputeri catolicismului. Influenta lui in epoca a fost enorma si mai tarziu prezbiterienii si alte secte crestine il vor privi ca pe un exponent de seama al ideilor lor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii