Terapie veche de peste 5000 de ani, acupunctura nu inceteaza sa fie si in prezent in actualitate. Studii de specialitate de ultima ora evidentiaza calitatile vindecatoare extraordinare ale micilor ace intr-o varietate extrem de mare de afectiuni. De la durere cronica la infertilitate, de la reumatism la alergii – aproape ca nu exista problema de sanatate care sa nu se rezolve sau macar sa se amelioreze prin intermediul acupuncturii. Printre ele se numara si cistitele recidivante, afectiune foarte jenanta, care le afecteaza in special pe reprezentantele sexului slab.
Organizatia Mondiala a Sanatatii includea in anul 1979 pe lista afectiunilor in tratamentul carora acupunctura se dovedeste utila nu mai putin de 104 boli. De atunci si pana in prezent, numarul acestora nu a incetat sa creasca, in prezent estimandu-se ca a ajuns la 400. Practic, prin aceasta metoda milenara se poate trata orice forma de patologie, si asta pentru ca actioneaza asupra stresului, dezechilibrelor energetice, principalele cauze de imbolnavire, nu neaparat asupra organului afectat.
Potrivit medicinei traditionale chineze, corpul uman este traversat, la nivel subtil, de niste asa-zise canale prin care circula energia vitala, numite meridiane. De-a lungul acestora sunt situate puncte-cheie, care corespund organelor din corp (exista cam 365 de puncte importante, aceleasi ca la presopunctura). Atunci cand energia aceasta (qi) nu mai circula in mod armonios, din cauza blocarii meridianelor, apar bolile. Gandurile negative, stresul, hrana artificiala, nerespectarea orelor de somn sunt tot atatea cauze care conduc la blocarea meridianelor si in consecinta de imbolnavire.
Deblocarea acestora poate fi efectuata cu ajutorul acelor confectionate din metale nobile, care nu ruginesc (otel, cupru, argint, platina). Cu cat materialul din care sunt obtinute acele este mai scump, cu atat informatia energetica este mai coerenta si vindecarea poate surveni mai repede. Rezultatele unei astfel de terapii pot fi spectaculoase, insa necesita rabdare si perseverenta, caci nu apar imediat, ci in timp.
Reduce la jumatate recidivele de infectii urinare
Sunt putine femeile care nu au cunoscut niciodata de-a lungul existentei simptomele datorate unei infectii urinare. Gama produselor medicamentoase ce pot fi utilizate in acest caz este foarte larga. Si totusi, cistitele au tendinta sa revina. Pentru victimele frecvente ale recidivelor acupunctura ar putea constitui o alternativa eficienta.
O echipa de cercetatori norvegieni a urmarit pe o perioada de sase luni un grup de 94 de femei, fiecare dintre acestea fiind victima a cel putin trei episoade de cistita pe parcursul anului care a precedat debutul studiului. Dintre ele, 67 au urmat pe o perioada de patru saptamani mai multe sedinte de acupunctura (in principiu, doua pe saptamana). In urmatoarele sase luni, s-a dovedit ca 80% dintre femeile care fusesera tratate nu au mai cunoscut nici o revenire a bolii, fata de 40% dintre femeile care nu au beneficiat de nici un tratament.
Potrivit cercetatorilor, acest efect se datoreaza actiunii specifice a acelor de acupunctura, care ar permite reducerea semnificativa a cantitatii de urina restanta in vezica, diminuand considerabil recidiva cistitelor. Aceeasi echipa de specialisti a publicat in 1998 un studiu similar, prin care s-a ajuns la aceleasi concluzii: o reducere cu aproape 50 de procente a cazurilor de cistita recidivanta la femeile tratate prin acupunctura.
In ce consta tratamentul
Inainte de a apela la un specialist in acupunctura, este necesara efectuarea unui set complet de analize, care sa puna in evidenta problema de sanatate existenta, precum si a unor teste suplimentare pentru a confirma afectiunea suspectata, caci acupunctorul nu diagnosticheaza, ci doar incearca sa trateze boala. Procedura de tratament propriu-zisa consta in introducerea catorva ace in zonele ce corespund organelor afectate, in cazul nostru vezica urinara si rinichi. Acele au capul rotund, sunt putin mai groase decat firul de par si nu provoaca durere atunci cand sunt introduse sub piele. Rareori sunt responsabile de un oarecare disconfort si de pierderea catorva picaturi de sange. Majoritatea celor tratati simt in momentul penetrarii acului o amortire a zonei respective, o presiune usoara si caldura locala. Acele se introduc in piele la o adancime de 0,6-0,7 cm, in functie de nivelul de grasime subcutanata pe care trebuie sa o penetreze.
O sedinta dureaza in jur de 40 de minute, iar numarul acestora este stabilit de catre terapeut, in functie de gravitatea afectiunii tratate. Sunt bolnavi care constata efectele benefice dupa primele proceduri, altii insa au nevoie de mai multe serii a cate 10 sedinte pentru a se simti mai bine. Daca afectiunea este acuta, sedintele pot avea loc si zilnic. Pe masura ce suferinta cedeaza, sedintele se raresc progresiv, pana cand nu mai este nevoie de ele.
Nu se recomanda efectuarea sedintei de acupunctura pe stomacul gol, deoarece un nivel scazut al glicemiei creste sensibilitatea la tratament, putand duce chiar la lesin. Cel mai nimerita este consumarea unei gustari nu prea copioase, altfel exista riscul perturbarii echilibrului qi si tratamentul sa nu mai aiba efect.
Unde gasesti un specialist in acupunctura?
Eficienta tratamentului prin acupunctura depinde intr-un procent insemnat de priceperea si experienta celui care il practica. Pentru a va asigura ca sunteti pe maini bune, apelati la ajutorul unui medic generalist cu specializare si in acupunctura. Exista persoane care nu au competenta in medicina, acestea fiind mai slab pregatiti din punct de vedere profesional.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii