Tusea nu este o afectiune, asa cum multi sunt tentati sa creada, ci un simptom ce poate ascunde patologii dintre cele mai diverse, de la simpla raceala la afectiuni grave ale plamanilor sau ale inimii. De aceea, este foarte important de identificat cauza ce sta la originea suparatoarelor accese si abia apoi luate masurile care se impun. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti cand va confruntati de mai multa vreme cu accese de tuse este sa mergeti la medic. Acesta va incerca sa afle circumstantele in care a debutat problema de sanatate, printr-o serie de intrebari pe care vi le va adresa.
De cand se intampla sa tusiti, sunteti sau nu fumator, mai sunt si alte simptome care se asociaza tusei, ce tratamente ati urmat, ce antecedente familiale aveti… sunt numai cateva dintre intrebarile care completeaza, de cele mai multe ori, „interogatoriul” medicului specialist. Examenul clinic permite precizarea diagnosticului. In cazul fumatorilor, o radiografie pulmonara este indispensabila.
Un posibil simptom al astmului
Astmul este una dintre principalele cauze ale tusei. Astmaticii cunosc semnele patologiei lor si de obicei stiu cand tusea se datoreaza unei crize specifice.
Tusea cronica poate fi de asemenea semnul unui „astm echivalent”, care asociaza mai multe simptome, fara a fi vorba de o criza reala: tuse cu ocazia efortului, trezire brusca in a doua parte a noptii, respiratie suieratoare, eventual conjunctivita alergica… Diagnosticul, care necesita un examen al functiei respiratorii realizat de pneumolog, conduce la stabilirea corecta a tratamentului de fond.
Cand tusea se insoteste de nas infundat…
Scurgerile nazale, senzatia de nas infundat pot fi la originea unei tuse persistente. Practic, orice afectiune ORL poate fi la originea simptomului: rinita alergica, sinuzita cronica etc.
Un tratament local permite tratarea inflamatiei: spalarea cailor respiratorii superioare cu o solutie salina sau chiar pe baza de corticoizi sau eventual antihistaminice.
Tusea determina regurgitatii acide
Refluxul gastro-esofagian este o alta cauza a tusei cronice. Un simptom specific al acestei probleme il constituie regurgitatiile acide. In general, tratamentul de fond al refluxului gastro-esofagian calmeaza si tusea. Daca jena persista, este posibil sa se intervina chirurgical pentru a rezolva problema.
Alte posibile cauze
– Tusea poate surveni ca urmare a unui episod viral sau febril si poate dura de la cateva saptamani la sase luni.
– Tusea poate revela o patologie pulmonara sau o insuficienta cardiaca. Consultati un specialist in domeniu la cea mai mica suspiciune in acest sens.
– Medicamentele cu efect hipotensor pot avea ca efect indezirabil. In cazul in care sunteti sub o astfel de terapie, cereti parerea medicului pentru a lua masurile care se impun.
Supravegheati tusea fumatorului
In cazul celor care au nesanatosul obicei de a fuma, si mai ales a acelora cu „state vechi” in domeniu, tusea este un simptom la ordinea zilei. Nu exista dimineata in care bronhiile sa nu se curete de reziduurile de tutun prin tuse! Totusi, daca sunteti fumator si observati o simptomatologie anormala, nu ezitati sa cereti sfatul medicului. Eventual, faceti un examen pulmonar complet, care sa cuprinda o radiografie toracica, o fibroscopie bronsica si chiar o tomografie, pentru a elimina orice posibilitate de patologie tumorala. Daca medicul va recomanda, puteti apela la unele remedii homeopatice.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii