Poate ca destul de multi romani au auzit, dar putini stiu la ce se refera exact teoria care stabileste o curioasa legatura (potentiala, pana la proba contrarie, care sa speram ca nu va aparea vreodata) intre bataile din aripi ale unui fluture si devastatoarele tornade. Potrivit acesteia, fluturele care zboara undeva, prin Brazilia, ar putea provoca o furtuna puternica in Texas! Ipoteza lansata in anul 1972 ii apartine meteorologului Edward Lorenz si porneste de la ideea ca este suficient sa se modifice, intr-o masura infima, un parametru dintr-un model meteo, pentru ca acesta sa se amplifice progresiv si sa provoace, pe termen lung, schimbari colosale.
Teoria lui Lorenz nu se refera numai la domeniul meteo, ci se aplica si stiintelor umane sau mediului. Un singur exemplu, edificator: utilizarea in Europa a spumantilor de baie, a pesticidelor sau a substantelor ignifuge bromate determina nimicirea ursilor polari din Groenlanda. Cum se explica fenomenul? Toxinele eliberate din substantele respective in mediu „calatoresc” mii de kilometri, polueaza apele si se concentreaza in grasimea pestilor si a focilor – principala sursa de hrana a ursilor polari.
Consecinta cea mai dramatica o constituie faptul ca poluantii se acumuleaza in organismul acestor mamifere, care sufera astfel tulburari de comportament, ale sistemului de reproducere (s-au inregistrat chiar si cazuri de sex nedeterminat la exemplare de urs polar) sau dereglari ale cresterii. Totusi, daca zborul fluturelui este natural, deriva actiunilor umane este, doar in aparenta paradoxal, perfect controlata si premeditata.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii