Edificiul religios cel mai renumit din insulele britanice, catedrala Westminster are o vechime aproape milenara, gazduind ceremoniile de incoronare ale celor mai multi dintre suveranii englezi si adapostind, in criptele sale, locurile de veci ale acestora dar si ale altor personalitati de seama din Albion. Denumirea oficiala este „biserica colegiata” a Sfantului Petru”, intrucat potrivit legendei, ea a fost intemeiata pe locul unde mai multi pescari au avut viziunea acestui apostol, deasupra Tamisei.
Inaugurata la 28 februarie 1066, biserica a gazduit incoronarea regelui Harold, ultimul suveran autohton inainte de invazia normanda. Actuala cladire a fost reconstruita incepand cu 1245, lucrarile de renovare durand aproape cinci secole! Dupa 1066, majoritatea monarhilor englezi, de la Wilhelm Cuceritorul la regina Victoria, vor fi inhumati aici.
Tot aici a fost ingropat, dupa o fastuoasa ceremonie funerara, si „regicidul” Oliver Cromwell, al carui cadavru a fost insa scos din mormant in ianuarie 1661, dupa restaurarea monarhiei si spanzurat in imediata apropiere a bisericii, de catre o multime furibunda. Pe langa cavourile suveranilor britanici, catedrala mai adaposteste si locurile de veci ale unor personalitati de exceptie ale Albionului.
Exista un „colt al poetilor”, unde se odihnesc Geoffrey Chaucer, Ben Jonson, Charles Dickens, Thomas Hardy, Rudyard Kipling, Alfred Tennyson si altii, dar si mormintele exploratorului David Livingstone, ale actorului Laurence Olivier, fizicianului Isaac Newton, muzicianului George Frederick Handel.
GABRIEL TUDOR
Comentarii