Primul rege al Norvegiei, dupa dizolvarea uniunii acestei tari cu Suedia, a fost Haakon al VII-lea, nascut la 3 august 1872 la Palatul Charlottenlund de lânga Copenhaga. A fost al doilea fiu al viitorului rege Frederik al VIII-lea al Danemarcei si nepot al regelui Suediei Charles al XV-lea. El apartinea unei ramuri a Casei dinastice Oldenburg, Danemarca. La nastere el s-a numit Christian Frederik Carl Axel si era cunoscut drept „printul Carl”.
Viitorul rege Haakon al VII-lea a fost educat la Academia Regala Navala Daneza. În 1896 se casatoreste, la Palatul Buckingham, cu verisoara primara Maud de Tara Galilor, fiica a regelui Edward al VII-lea al Regatului Unit. Fiul lor a fost viitorul rege Olav al V-lea al Norvegiei.
În 1905, Uniunea Norvegiei cu Suedia este dizolvata. Acea uniune a doua regate sub acelasi monarh a fost instituita în 1814, fiind mai mult o legatura personala regala, întrucât cele doua state aveau propriile constitutii, biserici, monede, forte armate, dar politica externa comuna. În 1814 s-a desfasurat un razboi între cele doua tari, rezultatul fiind uniunea lor.
O comisie guvernamentala norvegiana a avut sarcina de a numi un rege al Norvegiei, dintre mai multi candidati europeni. Radacinile dinastice ale printului Carl si legaturile familiale cu Coroana Britanica au determinat alegerea sa ca rege al Norvegiei, dupa un referendum în care a obtinut 79 la suta din voturi, la 18 noiembrie 1905. „Storting”, parlamentul norvegian, l-a declarat rege si el si-a ales numele de Haakon al VII-lea. El a depus juramântul în Kristiana, oras care acum se numeste Oslo.
Haakon al VII-lea a domnit 52 de ani si si-a câstigat repede simpatia poporului, prin firea sa calma si atitudinea impartiala si corecta fata de clasa politica. Amestecul sau în decizii a fost minimal, desi constitutia îi permitea o implicare mai mare. Pentru a evita tulburarile din tara, dupa ce comunistii au câstigat alegerile din 1928, el a facut o declaratie înteleapta: „Sunt si regele comunistilor!”.
Norvegia a fost neutra în cel de-al Doilea Razboi Mondial, desi nemtii au ocupat-o. Dupa întoarcerea din exil, Haakon al VII-lea a murit în 1957, iar la tron a acces fiul sau Olav al V-lea. Istoria Norvegiei îl prezinta pe Haakon al VII-lea drept unul dintre cei mai mari lideri ai tarii.
PAUL IOAN
Comentarii