1. De unde este originar calul?
2. Cum se numeau cei doi cai nemuritori ai eroului Achile, din mitologia greaca?
3. Cum se numea in mitologia celtica zeita ocrotitoare a cailor si divinitate a lumii subpamântene, calul fiind la celti un simbol funerar?
4. Ce insecta se numeste in popor „calul dracului”?
5. Ce prozator român (1874-1914), cunoscut pentru sensibilitatea cu care surprinde viata necuvântatoarelor, a scris povestirea „Calul”?
6. Ce pictor francez (1791-1824), celebru in ceea ce priveste pasiunea sa pentru cai si mort in urma unui accident de calarie, semneaza pânza „Derby la Epsom”?
7. Cine a realizat in 1959, filmul american „Cavaleristii” („Horse soldiers”)?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „DRUMURI”
1) De obicei prin drum se intelege o cale de comunicare terestra, construita dintr-o fâsie de teren special amenajata. 2) Zeul patronal al drumurilor din mitologia japoneza se numea Dosojin. 3) „Drumul de straja” este o cale de acces, de control si de aparare, in interiorul unei fortarete, la nivelul meterezelor. 4) Tabloul „Temerarul remorcat dupa ultimul sau drum” este semnat de William Turner. 5) Romanul „La drum cu matusa mea” a fost scris de Graham Green (1904-1991). 6) Muzica filmului românesc „Drumul oaselor” apartine lui George Grigoriu. 7) Filmul american „Drumul spre pierzanie” a fost realizat de regizorul Sam Mendes.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii