Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist si scriitor, geniul sau creator si spiritul inventiv si-au pus amprenta asupra epocii, Leonardo da Vinci fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnita pâna atunci, harazit cu o imaginatie fara precedent în istorie.
În orasul belgian Bruges, lui Leonardo da Vinci i-a fost dedicata o expozitie alcatuita din creatiile „ingineresti” imaginate de marele renascentist. Desenele lui Leonardo au fost transformate în obiecte tridimensionale, rezultatul acestei „reconstituiri” fiind de-a dreptul fascinant. O suta de astfel de masinarii inventate sau îmbunatatite de geniul creator al Renasterii au fost asamblate pentru expozitia deschisa în iunie la Bruges, transmite Agerpres.
Unele dintre inventiile vechi de 500 de ani, precum aeroplanul care seamana cu o pasare, au fost realizate în marime naturala. Altele sunt modele la scara, realizate din lemn sau din alte materiale ale epocii. Desi nu sunt primii care au transformat desenele pictorului Giocondei în modele tridimensionale, organizatorii sustin ca este cea mai mare expozitie de acest tip realizata vreodata.
„Principala atractie a acestei expozitii este cantitatea lucrarilor prezentate, acoperind o mare varietate de instrumente, masini, masinarii de razboi si alte obiecte”, declara designerul tehnic Vincent Damseaux. „Vezi tehnica pe care a conceput-o în acea perioada si nu poti sa nu gasesti o corelatie cu ceea ce avem astazi. Transmisia – ceva ce gasiti astazi pe motociclete – era deja inventata pe atunci”, a adaugat designerul.
Da Vinci, se stie, a conceput unele masinarii razboinice pentru ca acestea sa faca un numar cât mai mare de victime si dorea sa atraga cu ele atentia protectorului sau, implicat în conflicte armate. Nu stim daca si-au dovedit eficienta pe câmpul de lupta, dar creativitatea artistului este uluitoare. Analizând desenele putem spune ca da Vinci si-a imaginat aparate care aveau sa fie inventate de-abia dupa câteva secole, cum ar fi un tanc, un elicopter, un avion, un submarin si un pod mobil. Lucru simpatic la XPO Center din Bruges este faptul ca vizitatorii pot chiar activa unele dintre masinarii pentru a vedea cum functioneaza. Culmea este ca, asa cum apare într-un documentar realizat de BBC, „proiectantul” da Vinci a strecurat unele erori, special pentru ca armele de lupta sa nu functioneze!
Chiar si asa, tot nu se stie daca erorile sunt „secrete” da vinciene sau pur si simplu erori de proiectare inerente unui autodidact. Dupa ce va petrece sase luni la Bruges, expozitia va pleca într-un turneu de zece ani care va începe cu Istanbul si Dubai pentru a ajunge mai târziu în Asia si SUA.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii