Un lucru foarte bine cunoscut, implantat mai mult în subconstientul nostru, ne îndeamna ca periodic sa luam drumul catre mare. Si nu numai pentru o vacanta agreabila si distractie, ci si pentru ca organismul nostru sa beneficieze de elemente terapeutice naturale pe care nu le gasim în alte locuri. Între ele, pe un loc important sta ceea ce se numeste talasoterapie. Talasoterapia reprezinta folosirea în scop terapeutic a proprietatilor soarelui, apei marii, namolului si a algelor marine. În cadrul acestei terapii, pielea este „asaltata” de microelementele din mediul marin, în special de ionii de calciu, magneziu, potasiu si iod, care patrund în mediile interioare ale organismului, mai ales atunci când apa este calda.
De curând a aparut posibilitatea ca talasoterapia sa poata fi facuta si în alte zone decât malul marii; de exemplu, în centre care folosesc piscine special amenajate, în care apa de mare este încalzita si folosita tot timpul anului. Diferitele deficiente ale aparatului locomotor se pot remedia functional prin baile în apa marina, prin gimnastica efectuata în submersie marina, prin tehnicile de hidromasaj, cataplasmele cu alge si alte proceduri terapeutice variate.
Talasoterapia aduce numeroase beneficii, mai ales în cazul profilaxiei numeroaselor boli specifice copiilor. Aceasta terapie stimuleaza cresterea somatica a celor mici si exercita efecte active pe linia ameliorarii sau chiar a vindecarii diverselor boli cum ar fi: bolile respiratorii cronice (rinofarin-gite, rinosinuzite, bronsite cronice, astm bronsic), unele boli ale sângelui (în special în unele anemii), în ateroscleroza, în bolile reumatice cronice (cum ar fi poliartrita cronica evolutiva, care afecteaza mai ales articulatiile mici ale mâinilor si picioarelor).
Aceeasi cura este benefica în tuberculoza extrapulmonara, în boli ortopedice (cum ar fi întârzierea consolidarii oaselor dupa fracturi, atrofiile musculare, redorile articulare) si, totodata, regleaza metabolismul calciului si al fosforului.
Cura heliomarina influenteaza favorabil o serie de boli inflamatorii ginecologice cronice pe calea micsorarii fenomenelor dureroase, pe calea decongestionarii focarelor de inflamatie, precum si pe calea normalizarii functiei hipofizare, de unde normalizarea secretiei interne a ovarelor.
De aceeasi cura beneficiaza si o serie de boli de piele, cum sunt pitiriazisul, psoriazisul si eczemele uscate, cura ducând la disparitia pruritului, la uscarea veziculelor – elemente ce caracterizeaza aceste boli.
În România, centre de talasoterapie exista la Mangalia, Neptun si Eforie. Efectele acestei terapii se fac simtite pâna la sase luni dupa efectuarea tratamentului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii