Sri Lanka este o insula plina de surprize majore, despre unele dintre ele scriind si noi, recent. Înzestrata cu o bogata fauna si flora, ea detine si un incredibil patrimoniu cultural, împartit judicios între traditie si religie. Între numeroasele situri arheologice sau religioase raspândite pretutindeni, cel mai cunoscut ramâne Templul Dintelui, situat în apropierea lacului Kandy.
Un sanctuar care „fura ochii”
Acest templu este un foarte venerat loc al religiei budiste. La origine, el facea parte dintr-un mare complex arhitectural care includea în primul rând resedinta suveranilor kandyeni. Ultimul rege a adaugat un pavilion octogonal pentru a asista la diversele festivitati organizate aici; astazi el gazduieste o importanta biblioteca. Din 1988 sanctuarul este înscris în Patrimoniul mondial al umanitatii – UNESCO, iar în interior gasim o fervoare religioasa incredibila. Explicabila însa, daca tinem cont ca templul conserva o relicva inestimabila pentru credinciosi: un dinte al lui Buddha adus din India si pastrat într-o caseta speciala, bine securizata.
Intrarea în magnificul templu este oarecum „speciala”, în semn de respect vizitatorii trebuind sa îsi scoata încaltarile si sa intre desculti si sa aiba umerii si genunchii acoperiti. De asemenea, trebuie respectata pe deplin starea si dorinta de meditatie a pelerinilor veniti sa se reculeaga si sa depuna ofrande ca flori, fructe, sa aprinda substante parfumate (similare tamâii ortodocsilor) si sa se roage.
Din pacate, turistii nu pot vedea faimosul dinte al lui Buddha, însa magnificul decor taie rasuflarea. Exista aici un Buddha imens placat cu aur si pereti decorati în culori fantastice, iar sala, în care se afla depusa caseta cu pretioasa relicva, prezinta ornamente din fildes aurit.
Sarbatoarea Perahera – sursa de energie spirituala
Templul Dintelui emana o energie incredibila. Ea pare a se amplifica pâna la un nivel maxim cu prilejul marii sarbatori Perahera, care omagiaza relicva sacra atribuita marelui Buddha. Se desfasoara în fiecare vara pe parcursul a 10 zile, când se organizeaza procesiuni nocturne, magnifice defilari ale elefantilor încarcati cu podoabe impresionante si parade ale dansatorilor special costumati pentru aceasta ocazie cu vesminte traditionale care-ti iau ochii. Aceasta sarbatoare budista dateaza din 1747, când relicva era considerata proprietatea privata a regelui, poporul neputând sa o venereze. Atunci, regele Rajasinghe a decis ca aceasta sa fie prezentata o data pe an, în timpul unei procesiuni în cadrul careia oamenii de rând sa o poata vedea si sa o venereze.
Astazi, aceasta manifestare religioasa atrage o multime de credinciosi srilankezi si turisti veniti din toata lumea. Ea se deruleaza în mai multe etape. Începe cu cermonia Kappa, pe durata primelor 5 nopti, când anumite fructe sunt taiate în 4 bucati, care reprezinta cele 4 divinitati si cele 4 temple sacre, apoi sunt plantate într-un cadru special. Din a sasea noapte începe un spectacol fantastic.
În fiecare seara pot fi admirati elefantii învesmântati în pânzeturi magnifice, dansatoarele, instrumentistii cu tambururi sau jonglerii cu foc. Un elefant are privilegiul sa poarte o copie a dintelui sacru al lui Buddha, iar în ultima zi sarbatoarea se încheie cu o ceremonie desfasurata la lumina naturala a soarelui. Tot acum, gardienii templului merg la râul Getambe pentru a umple un recipient cu apa, pe care o vor pastra un an, pâna la urmatoarea sarbatoare Perahera.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii